2019-02-01
Livsviktig bransch som förändrar världen

Den 23 januari firades Elens dag. Helt rätt förstås, för utan el skulle inte vår vardag funka. Elen gör livet ljusare, tryggare, lättare, friskare och roligare. Inte konstigt att många är stolta över den svenska elbranschen! Björn Nordén, projektledare på ECC, Energy Competence Center, är en av dem.

 

Hur börjar du din dag? Kanske med en varm dusch och en kaffe framför datorn? Det är mycket vi svenskar tar för givet i vardagen. Allt från rent vatten och trygg sjukvård till smart teknik och eldrivna bilar. Men var fjärde människa på jorden har inte tillgång till elektricitet.

– Vi har det fantastiskt bra i Sverige, och vi kan tacka elen för mycket. I många andra länder är det som det var i Sverige för 100 år sen. I Kongo-Kinshasa, för att ta ett exempel, dör 111 av 1000 barn innan de fyller 1 år. Och många upplever inte sin 18-årsdag, berättar Björn Nordén, projektledare på ECC, Energy Competence Center.

Elektriciteten spelar en livsviktig roll för hälsan. Utan kylskåp blir maten dålig, och det finns inget rinnande vatten som kan filtreras. I Sverige tänker vi sällan på att vårt rena vatten förutsätter elektricitet.

– Miljön är ett annat exempel. I Sverige tillverkar vi elkraft genom att elda sopor i förbränningsanläggningar. I bland annat Kolkata, tidigare Calcutta, där smoggen ligger tjock över staden, eldar de sopor direkt på gatan. Vi har en viktig uppgift att sprida vår expertkunskap till andra länder, säger Björn Nordén.

 

En framtidsbransch med utmaningar

Den svenska elbranschen har kommit långt. Här finns erfarenheten, kunskapen och tekniken. Med tiden har elbolagens roll förändrats från att ”bara” leverera el till att sälja välfärd. Idag är de en viktig del i energiomställningen, klimatmålen, samhällsutvecklingen och människors livsstil

– Exempelvis ökar intresset för smart teknik i hemmet, vilket förstås förutsätter el. Men ofta överskattar vi människors vilja att förstå hur allt fungerar. De flesta gillar smartheten som gör vardagen enklare, men är inte så intresserade av tekniken. Det ska bara funka, säger Björn Nordén.

Ännu ett exempel är eltrafiken som är på stark frammarsch.

– Inom tre år kommer inte Volvo ha en enda bil som inte har elkraft i sig. Och redan år 2020 ska det finnas en prototyp av ett elflygplan för inrikestrafik. Den utvecklingen ställer krav på elkunskap. Branschen står inför en stor utmaning när det gäller kompetensförsörjning, säger Björn Nordén.

Samtidigt ökar konsumenternas medvetenhet. Ju mer de lär sig om var elen kommer ifrån, desto högre krav kommer de att ställa på bra och äkta vara. Och de kommer att genomskåda halva sanningar, menar Björn Nordén.

– Det är viktigt med förtroende och transparens. Konsumenter, och medarbetare med för den delen, litar mer på forum och ambassadörer än på företagens ord. Istället för att själva sätta sig in i hur det funkar tittar de på vad andra tycker. Varför välja just det elbolaget? Jo, för Kalle gör det och han är nöjd. Det gäller generellt för resor, restauranger, smart teknik och bilar. När företagets ord står i samklang med konsumenternas och medarbetarnas – då är man på rätt väg, säger Björn Nordén.

 

Stolt ambassadör

Själv är Björn Nordén en stolt ambassadör för den svenska elbranschen och den koldioxidfria elen. Han menar att om unga bara visste, skulle alla vilja jobba i elbranschen!

– Elbranschen är bland det finaste vi har, vid sidan av vården – som ju förutsätter elektricitet. El räddar liv, varje dag. Den bekämpar klimathot och fattigdom. Den gör folk friska. Den förändrar världen, helt enkelt, konstaterar Björn Nordén.

En bransch väl värd att hylla, eller hur?

                     

Visste du att?

Elens dag firas den 23 januari varje år sedan 2014 på initiativ av branschorganisationen Svensk Energi som vill visa hur elen bidrar till nytta och nöje, förenklar vår vardag och faktiskt är grunden för hela vårt moderna samhälle.

 

Om ECC

ECC, Energy Competence Center, analyserar, synliggör och utvecklar energikompetensen i Västerås och Västmanland. Utifrån analyser skapas dialog som ger nya samarbeten och satsningar som tillför regionen ny kunskap, forskning, utveckling och säkerställer regionens kompetensförsörjning. Därmed skapas förutsättningar för nyckelteknologier för den globala energiomställningen.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00