Enkla Elbolagets logga
2020-03-23 Innovationer
Lidl Sverige leder: först ut med eldrivna och förarlösa transporter

Matvarukedjan Lidl blir först i världen med förarlösa, eldrivna varutransporter. De första testerna har gjorts i Halmstad där en så kallad ”T-pod” från svenska tech-succén Einride ska leverera varor från lager till butik.

 

Media har såklart visat stort intresse för den här världsnyheten. Carl Ceder, logistikchef på Lidl Sverige intervjuades av Fri köpenskap i juni 2019 och svarade såhär på frågan Vad är det långsiktiga målet?
”– Förarlösa lastbilar är naturligtvis framtiden sedan är jag inte säkert att det är rätt för alla Lidl-butiker. Vissa butiker ligger i kluriga stadslägen med lågt tak och trånga utrymmen vilket ställer högre krav på tekniken. Ju mer som händer runtikring desto större blir den tekniska utmaningen. Men för våra standardbutiker är jag övertygad om att det här är helt rätt.”

 

Handelssajten Market och Veckans affärer har också skrivit om Lidls autonoma eltransporter. De pratade med bolagets pressansvariga, Petra Whitehead inför de första testerna och ställde frågor om hur testerna rent praktiskt skulle gå till:
– Fordonet kommer att vara anslutet till mobilnätet i området, så att en mänsklig operatör kan övervaka och fjärrstyra det vid behov. I takt med att lösningen utvecklas och mognar så kommer fordonet att kunna framföras alltmer i autonom drift”.

 

SMÅ PRISER, STORT MILJÖENGAGEMANG 
Det känns riktigt häftigt att en det är en svensk butik som är först ut i världen med den här gröna framtidslösningen, särskilt eftersom den tyska matvarukedjan med den färgglada logotypen, är Europas största. På Lidl.se beskriver de sin mission såhär: ”Vi brinner för att erbjuda dig ett sortiment där svenska och ekologiska produkter samsas med utländska delikatesser och ett varierat utbud av varor för hela hemmet. Till priser som gör livet lite gladare och godare”.

 

Lågprisprofilen är välkänd men det är inte lika många som vet att Lidl satsar stort på sitt hållbarhetsarbete. De eldrivna varutransporterna är ett exempel som väcker uppmärksamhet men man jobbar också mycket målinriktat med en global plaststrategi för att helt utesluta engångsprodukter, minska andelen plastförpackningar och förbättra materialet. Ja, de delar till och med ut pris – 2019 totalt 10 miljoner kronor – till projekt som jobbar med frågan genom initiativen ”Lidl Future Initiatives” och ”Plastutmaningen”.

 

SVENSKA INNOVATÖREN IMPONERAR 
Om du, precis som vi, håller ögonen öppna för gröna innovationer och svenska bolag som lyckas har du kanske redan koll på Einride? Det unga tech-bolaget som utvecklat det förarlösa och eldrivna alternativet till traditionella lastbilar är pionjärer. Einride tycks ha hittat lösningen som Tesla och de andra elbilsgiganterna länge letat efter och jobbar mot, hittills utan att lyckas. Elon Musk lär vara grön av avund.
Det är verkligen ett imponerande initiativ av Lidl och Einride – vi ser fram emot att följa utvecklingen, för det här är bara början!
Har du tips på andra imponerande, gröna innovationer som förtjänar att lyftas med en artikel?
Melja till gronainnovationer@enklaelbolaget.se

 

Källor och andra länkar för dig som vill veta mer:
Einride
Lidl
Veckans affärer

 

Omslagsbild: Press Einride

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]

Hur effektiva är solceller om vintern?

Du har kanske ställt dig frågan ovan, oavsett om du redan har solceller eller står i begrepp att göra en installation. Låt oss reda ut verkningsgrad, vinklar på paneler och förmånliga avdrag med Malte Rungård, byggteknisk rådgivare på Villaägarna.   Solceller är en förnybar energikälla som producerar elektricitet även på vintern, men av naturliga orsaker är […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt