Enkla Elbolagets logga
2021-01-14
Laddad på elbil? Vi guidar dig

Marknaden för elbilar har fullkomligt exploderat de senaste åren. Utbudet har blivit större och det finns numera något för alla behov och prisklasser. Men att hitta rätt är inte lätt. Inte minst när det finns en hel djungel av olika modeller och märken. Vi vill såklart hjälpa dig och har satt ihop en mini-guide med saker som är bra att tänka på.  

Mix eller bara el
Som du säkert vet finns det två varianter av laddbara bilar – rena elbilar och plug-in hybrider. Hybriden är också utrustad med en vanlig motor som kan hjälpa till vid längre sträckor. Den rena elbilen är däremot billigare att köra och lite mer klimatklok. Tänk över vad som matchar dina behov.

Större eller mindre
Alla bilar kommer med olika räckvidd. Det som avgör är batteriets storlek och hur luftkonditionering och värmesystem förbrukas. Idag kan de flesta elbilar köra 25 – 40 mil på en enda laddning, vilket är tillräckligt för de flesta. Hur snabbt dina kilometer tickar beror såklart på din hastighet men också din körstil, vägunderlag och vädret spelar roll. Om du ska köra längre sträckor kan det alltså vara klokt att köpa en bil med längre räckvidd.

Hur laddar du?
En av de viktigaste sakerna att tänka på är hur du ska ladda. Om bilen ska laddas hemma behöver du en laddbox. Att ladda bilen ur ett vanligt eluttag är inte att rekommendera, det går långsamt och brandrisken är stor. Bor du tillexempel i lägenhet finns det inte alltid laddmöjlighet just där du bor
och då får du ha koll på var du laddar enklast. Eller så kan du vända dig till din förening, kanske finns behovet att sätta upp laddstation för flera. Och tänk på att om du jobbar långt iväg kan det vara bra att ha möjlighet att ladda på jobbet eller i närheten.

Begagnad elbil – tänk på det här!
Ett bra sätt att komma ner i pris vad gäller bilar generellt är att köpa begagnat. I en elbil är batteriet det viktigaste och det dyraste. Innan ett köp – kolla upp vilka garantier som gäller för batteriet och att det finns dokumenterad info om statusen. De flesta elbilar har idag en batterigaranti på 5–8 år (elbilen.se).

2021 – elbilens år
Det råder en riktigt elbilsboom. Under 2021 kommer över 40 nya modeller att släppas på marknaden. Bland nykomlingarna ser vi Ford Mustang March-E och Lucid Air. Även Tesla kommer med modell Y som är anpassad för kallare klimat. Vi väntar med spänning! Vill du läsa mer om nykomlingarna skriver Dagens PS bra om saken: Elbilsboom – 40 nya modeller kommer 2021.

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt