2020-12-17
Konsten att leva blått och länge

Träna mer och äta bättre, så lyder mångas nyårslöfte. Men vad är egentligen nycklarna till ett långt och hälsosamt liv? Vi har pratat med författaren och journalisten Henrik Ennart om Blå zoner – platser där människor har störst chans att bli över 100 år.

Henrik Ennart har skrivit om mat och hälsa i över tio år. Det var under en reportageresa till Okinawa i Japan som han först kom i kontakt med de så kallade blå zonerna, platser där stor andel av befolkningen lever tills de är över hundra med hälsan i behåll. Sedan dess har Henrik Ennart besökt alla jordens blå zoner, från Nicoya-halvön i Costa Rica till Sardiniens bergsområde, och skrivit ett antal böcker på temat.

– Människor i de blå zonerna drabbas mer sällan än andra av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Dessa platser är kvarlevor av ett äldre sätt att leva, en följd av att de är geografiskt isolerade och svårtillgängliga, berättar Henrik Ennart.

 

Balans, mål och mening i livet

Den där första resan till Japan väckte Henriks intresse. Inte minst eftersom det fanns förvånansvärt lite skrivet om fenomenet. Han upptäckte snart att livsstilen i de blå zonerna var långt ifrån den svenska.

– I Sverige blir människor som äldst i rika områden men få bli över 100. För det krävs något extra. Det går inte att peka ut en sak utan handlar om balans, berättar Henrik Ennart.

Gemensamt för livet i de blå zonerna är ett antal livsstilsfaktorer. Det är relativt fattiga områden där människor behöver arbeta för att få mat på bordet. De odlar ofta själva och odlingen ger – förutom färsk, oprocessad mat året runt – mål och mening i livet. Kosten har lokala variationer men gemensamt är att den består övervägande eller uteslutande av grönsaker.

I de blå zonerna värderas äldre personer högt och invånarna jobbar upp i hög ålder. En man som Henrik Ennart träffade under sina resor var 93 år och fiskade varje dag.

– I hans omgivning var det helt normalt. Det skulle aldrig falla dem in att sluta jobba.

Ytterligare gemensamma faktorer är regelbunden lågintensiv vardagsmotion, sociala sammanhang och meningsfullhet. Människorna utsätts för minimalt med stress, har bra nattsömn och bor på platser med ren luft.

Inte enkelt att kopiera

Själv försöker Henrik efterlikna det levnadssätt han mött under sina besök i de blå zonerna men menar att det finns svårigheter inbyggda i vår moderna samhällsstruktur.

– Vi jobbar för mycket på bekostnad av gemenskap, sömn och vardagsmotion. På många håll i västvärlden har vi bristfällig tillgång till bra mat och grönsaker och vi har ingen naturlig drivkraft att träna, snarare ett motstånd.

Alltid en vits att förändra

Den som är mitt i livet kanske tänker att det ”ändå för sent”. Men de senaste årens forskning visar att det finns mycket vi kan göra för att påverka hälsan i realtid. Forskare har sett otroliga resultat på åttioåringar som börjar träna; på kort tid halverar de sin dödsrisk. Samma sak gäller förändringar i kosten.

– Det behöver inte vara så extremt: gör en förändring. Det som är bra är bra! Vänta inte till nästa nyår med att börja att leva hälsosamt bara för att du inte är perfekt hela tiden, säger Henrik Ennart.

Han menar också att det är viktigt att tillåta sig att njuta och poängterar att hälsostress är kontraproduktivt.

– Om man inte tycker att det är kul att leva, kommer man inte hålla på. Människorna i de blå zonerna är inga hälsofanatiker, de dricker vin och tar en cigg ibland. Men totalt sett lever de sunt, berättar Henrik.

 

FAKTA BLÅ ZONER

Till de blå zonerna räknas Nicoya-halvön i Costa Rica, Ikaria i Greklands övärld, den japanska ön Okinawa, östra Sardiniens bergsområde samt den lokala livsstil som tillämpas bland adventister i Loma Linda, Kalifornien.

 

Läs mer: Henrik Ennart har skrivit ett flertal böcker på temat, bland annat Åldrandets gåta. Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har han skrivit om mat i Den blå maten och den nya boken Happy Food green. Duon har även en podd som heter Leva gott.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00