2020-06-23
Janne fixade båten med Hygglo prylar

Hyra är det nya heta och skonar både plånbok och miljö. När Janne Jöhag skulle renovera sin nya båt hittade han allt han behövde hos delningsappen Hygglo. Här är hans berättelse – och några tips på fler smarta delningstjänster.

Hygglo är en av flera tjänster som utvecklats inom den växande delningsekonomin, där du hyr, lånar och samäger istället för att äga ensam. Enligt FN:s globala klimatmål är hållbar produktion och konsumtion en av planetens största utmaningar, och delningsekonomin anses kunna stå för en del av lösningen.
Genom Hygglo kan privatpersoner hyra saker av varandra via en app. Janne Jöhag började använda tjänsten i början av maj och har redan hyrt en rad verktyg för att fixa sin nya (begagnade) båt.
– Det har funkat jättebra. Enda gången jag haft lite problem var när en del till en högtryckstvätt inte fungerade. Men uthyraren var mycket hjälpsam och åkte direkt och köpte en ny reservdel till maskinen, berättar Janne.
Det är den enda nackdelen Janne ser med Hygglo; att om något inte skulle fungera kan det ställa till det i planeringen. Om man själv äger prylarna har man bättre kontroll på deras skick, resonerar han.

Har sparat tusenlappar
Janne har räknat ut att om han skulle ha köpt alla saker han använt till båten skulle det ha kostat honom över 15 000 kronor. Nu har hyrkostnaden varit mindre än tio procent av det, dessutom har han sparat utrymme i förråd och inte belastat miljön.
Janne har även använt en annan delningstjänst, Taskrunner, som förmedlar tjänster privatpersoner emellan. När han hade fått tag på en polermaskin via Hygglo annonserade han efter någon som kunde polera båten och fick napp direkt av en erfaren person.
– Det gick galant och resultatet blev mycket bättre än om jag skulle ha gjort det själv, säger Janne.
Utan Hygglo hade han i första hand frågat runt bland vänner och bekanta och i andra hand kollat på Blocket.
– Innan Hygglo fanns behövde vi en jordfräs till vår kolonilott. Då köpte jag en begagnad på Blocket, använde den en helg och sålde den veckan därpå. Men det var ju något mer omständligt och medförde en större risk än att hyra, menar Janne.
Han är inte främmande för att själv hyra ut saker genom Hygglo men när han tänker efter vet han inte riktigt vad, eftersom han själv inte äger så mycket prylar.
– Det skulle vara båten i så fall men den ska jag nog njuta av själv i sommar, säger Janne.

Fler smarta delningstjänster
Fritidsbanken – här lånar du sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar.
The Wow Closet – hyr designerklänningar för gala, bröllop, bal och fest.
Ihopa – gör det enkelt och säkert att bilda en produktcirkel där du äger en sak tillsammans med andra.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00