2019-12-02
”Jag skulle klara mig en månad”

Han har förråd fyllda med mat, vatten och utrustning och skulle – vid en samhällskris ­– klara sig utan ström i en månad.
– Jag är absolut ingen domedagsprofet men man får heller inte vara naiv. Vi lever i ett sårbart samhälle, säger Robban.

 

– Det var under lumpen som jag fick upp ögonen för det. Vi kunde befinna oss i fält en vecka då vi avstod från alla bekvämligheter vi är vana vid, som värme och vatten. Och efter det har intresset utvecklats.
– Många har bilden av en prepper som förbereder sig för jordens undergång men de flesta, som jag själv, förbereder mig för ett längre elavbrott och det är ju något som verkligen kan skapa en tuff situation.

Vad finns i dina förråd?
– Mat och vatten. Jag har 85 liter rent dricksvatten i tiolitersdunkar. Jag räknar med en förbrukning på två liter per dag och person vilket skulle innebära att vi här hemma klarar oss i 21 dagar.

Hålls vattnet fräscht då?
– Ja, alltså vatten blir ju aldrig gammalt, däremot kan det bli förorenat. Har du rena behållare och förvarar dem mörkt och svalt är det inga problem. Jag byter ut mitt vatten en gång per år, som nu runt jul.

Och så har du mat?
– Ja precis. Jag har mat till frukost, lunch och middag i en månad. Det är en kombination av frystorkat, mjukkonserver och skafferivaror som ris, pasta, krossade tomater och havregryn.
– Ett tips är att bunkra sådant som du ändå äter i vardagen. Då får du en bra rotation på grejerna när de närmar sig bäst före-datum.

Är det inte tufft mentalt att ständigt vara förberedd på kris?
– Nej, jag tycker inte det. Visst, jag kanske tänker på det mer än gemene man men jag är absolut ingen domedagsprofet. Samtidigt får man inte vara naiv, vi lever i ett sårbart samhälle beroende av elektricitet. Tappar en hel storstadsregion strömmen i ett par tre dagar blir det tufft.

Har synen på preppers förändrats tycker du?
– Ordet är ganska laddat fortfarande men på något sätt har det blivit mer accepterat. Media har riktat mer fokus på det och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, reds. anm.) förväntar ju sig av varje enskild individ att kunna klara sig utan ström i minst 72 timmar.

Du heter egentligen inte Robban, varför vill du vara anonym?
– Ja du (skratt)! För en del handlar det om att inte bli uppsökta och utpressade i en krissituation men för mig handlar det mer om att det är en del av kulturen att inte avslöja vad man heter och var man bor. Så nej, jag heter inte Robban.

 

72 timmar utan ström – så gick det
Följ med Robban under tre dygn med avstängt vatten och el i hemmet.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00