En sprakande eld är inte bara mysig, för många är det även ett sätt att hålla elräkningen i schack. Men vad ska du tänka på när du ska installera en eldstad, eller börja använda en befintlig mer frekvent? Sotarmästare Susanne Stenman delar med sig av sina tips.
Telefonen hos Sotning och Brandskydd i Dalarna ringer konstant. Det är många som hör av sig med frågor om gamla eldstäder som de vill ta i bruk. Sotarmästare Susanne Stenman ger gärna några råd på vägen.
– Först måste du veta att eldstaden är brandskyddskontrollerad. Om den inte är det räknas eldstaden som obrukad. Det betyder att en brandskyddskontroll ska göras innan eldstaden får tas i bruk, säger Susanne.
Vid brandskyddskontrollen undersöks eldstad och rökkanal så att de är säkra. Det är varje kommun som beslutar om vem som får utföra kontrollerna. Vissa kommuner utför brandskyddskontroll och sotning i egen regi, medan andra har en underleverantör. Information om vem som utför tjänsten ska finnas på kommunens hemsida.
– Det är även viktigt att du som fastighetsägare ser över dina takskyddsanordningar på taket fram till skorsten. De kan bli slitna och bristfälliga med tiden. När du sen börjar elda i din eldstad ska du alltid ta det lugnt och inte överelda den.
Bra fyr på sotningsuppdragen
Sotning av eldstäder utförs oftast en gång per år vid normal eldning, eller vart tredje år om eldstaden används mer sporadiskt. Sotningen görs för att hålla nere brandrisken eftersom sot som byggs upp i rökkanalen riskerar att antändas. Men sotet sätter sig även i själva eldstaden och kan orsaka dålig förbränning.
Susanne har märkt att sotningsuppdragen har blivit fler på sistone.
– Under tiden som elpriserna stigit har många fastighetsägare hört av sig för att de vill att vi sotar oftare. Kanske två till tre gånger per år eftersom de eldar mer i sina eldstäder.
För den som funderar på att installera en ny eldstad har Susanne några tips:
– Fundera först på hur eldstaden ska fungera. Om du vill ha en som håller värmen ett längre tag och fungerar lite som ett element är kakelugn bättre, säger hon.
Vill du istället ha snabb uppvärmning av rummet eller använda värmen för matlagning är vedspis eller en kamin mer lämplig.
– Det är helt olika eldstäder och funderar du på vad som blir bäst kan du ta kontakt med en återförsäljare eller installatör som kommer och tittar på förutsättningarna, säger Susanne.