Enkla Elbolagets logga

Spara energi och vattna tomaterna med smart teknik

Tänk att få ett sms när värmesystemet i huset krånglar eller katten vill in. Eller att få receptet uppläst av en röstassistent när du lagar mat. Hos familjen Jakobsson i Härnösand funkar allt det och lite till. Vi har pratat med smarta hem-experten bakom bloggen automatiserar.se.

Hemautomatisering har gått från nördfokus till allmängods och idag kan du till och med köpa enklare lösningar på Ikea. En som tidigt hoppade på tåget är Markus Jakobsson i Härnösand. Sen 2010 har han byggt smarta funktioner kring det mesta i villan i Härnösand.

– Det började med en funktion som styrde belysningen efter solens upp- och nergång. Det låter banalt idag, men då var det helt nytt, säger han.

Med tiden har det blivit fler projekt kring belysning. Men också teknik som håller koll på brandlarm och dörrar, sköter bevattning i trädgården och assisterar i köket.

– Det är praktiskt att kunna få recept eller nyheter upplästa, till exempel, eller slå på en tajmer när du står där med kladdiga händer. Just röststyrning använder jag mest i köket, så behöver ingen känna sig avlyssnad på andra håll i huset, säger Markus.

I vintras, när elpriset var som högst, sparade han åtskilliga hundralappar med en lösning som stängde av luftvärmepumpen vid en viss prisnivå och i stället slog på husets pelletspanna. En annan sensor känner av om han eldar i kaminen och anpassar värmesystemet efter det.

– Det går att spara pengar med hemautomation, särskilt när elpriserna är så höga som de varit senaste året, säger han.

Sparar tid åt andra
Ett it- och elektronikintresse fanns i botten. Kollegor och bekanta ville veta mer om hans första projekt och för att förklara startade han bloggen 2014. Ett tag var den Sveriges mest lästa inom smarta hem, enligt Markus.

– Jag skriver om hur jag gått till väga med mina installationer. Så kanske andra slipper gå på samma minor som jag gjort, säger han och skrattar.

Förhoppningen är att bidra till att andra sparar tid. För att bygga ett smart hem tar tid – det är han villig att medge.

Kaffet kokar sig självt
Det går att automatisera allt i hemmet, menar Markus, men det kanske inte alltid är värt att göra det (man anar att det förekommit diskussioner om detta hos familjen Jakobsson). En funktion han är nöjd med är det ”självkokande” morgonkaffet.

– När jag säger ”god morgon” till röstassistenten slås strömmen till bryggaren på så att kaffet är färdigt när jag kommer ner i köket, säger han.

Annars är kattdetektorn en favorit:

– I grunden en webbkamera och en funktion som med bildanalys känner av om katten sitter på en viss plats på farstubron. Jag får en notis i klockan och slipper gå och kolla titt som tätt.

Risken med röststyrning
Denna sommar kommer han blogga om automatisering i trädgården. Ifjol installerades en vattenpump tillsammans med en sensor som känner av ljus, näring och fuktighet i jorden. Den fungerade riktigt bra och skörden av tomater och gurka blev större än någonsin.

Däremot var han tvungen att plocka ner röststyrningsfunktionen.

– Vår fyraåring lärde sig ”hej Google, vattna blommorna”. Så ett tag blev det övervattnat i alla krukor.

SMARTA HEM-EXPERTEN TIPSAR
– SÅ KOMMER DU IGÅNG:

  • Börja med att tänka ut vad du vill uppnå. Vill du kunna styra belysning eller värmesystem? Ha koll på säkerheten när du inte är hemma? Försök att prioritera istället för att dras med i alla möjligheter.
  • Fundera över resurser, både i form av tid och pengar. En enkel lösning som håller koll på sommarstugan kan kosta en tusenlapp, medan en styrenhet för hemmet kan hamna på 4 000-5 000 kronor. Utöver grundsystemet tillkommer kostnader för lampor med mera.
  • Använd helst ett eget nätverk för ditt smarta hem-system, skilt från det som familjen använder för datorer, tv med mera. Även om utrustningen numera har bra skydd mot dataintrång så minskar du risken för tråkiga överraskningar.
  • Överväg riskerna med vad du kopplar upp. En tumregel kan vara att inte koppla upp något med starkström. Ett annat praktiskt exempel är när Markus skapade sitt bevattningssystem. Då kopplade han pumpen från en stor tunna istället för direkt på vattenutkastet. På så sätt minimerade han risken för vattenskador när han inte är hemma.
  • En del installationer kräver behörig elektriker medan annan utrustning kopplas på ett sätt så att du inte är inne i husets elnät. Tips kring utrustning och vad du kan fixa själv finns både på bloggen och i bloggens Facebook-grupp.

Fler tips, smarta lösningar och produkttester hittar du i bloggen www.automatiserar.se

Liknande artiklar

Gör ditt hem hållbart — med förnybar el

Det pratas mycket om hållbarhet idag. Hållbara samhällen, hållbara hem och förnybar el. I grund och botten innebär begreppet att vi ska...

Så får du mer energi 2024

Har du ett nyårslöfte att hålla eller är du bara sugen på att få lite extra energi? Kul! Robin Andersson Nyberg är den personlige tränaren som vet hur du upptäcker rörelseglädjen och håller träningslusten uppe.   Hur snabbt går det att få mer energi genom en mer aktiv livsstil? Det går väldigt fort, menar Robin […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt