Bygghandeln blomstrar i coronatid och sommaren är högsäsong för alla bygg- och trädgårdsprojekt. Men allt behöver inte köpas nytt! Vi har pratat med tre hemmafixare om smart återbruk och bjuder på en lista med hållbar inspiration och fixartips.
– Ibland hittar jag virket när jag ska köpa något annat. Så var det när jag kom över plankor som tidigare satt på en lada. Dem har jag använt i flera projekt.
På frågan om han är extra nöjd med något han snickrat svarar han:
– Det är nog inget jag är direkt missnöjd med. Jag gjorde nyligen en skidbod och en bänk för att trava ved, där var ungefär hälften spillmaterial.
Takpappen fick han från en snickare, en rulle som av misstag blivit borrad i och därför var oanvändbar.
– Jag behövde ju bara en liten bit, så jag frågade om jag kunde ta rullen och det fick jag. Men man får inte bli en plåga för sina hantverkarbekanta, så det är en balansgång hur mycket man kan fråga.
– Allt kan användas – det gäller bara att ha på sig rätt glasögon. Jag har fördelen att ha ett stort magasin där jag kan förvara saker tills jag har energi att sätta igång.
Om hon råkar ha brist på egna idéer för sina fynd är Pinterest en källa till inspiration. Annars är Cecilia ”dålig på sociala medier” och handlar ytterst sällan på Blocket eller Tradera.
– Jag utgår oftast från det som redan finns i trädgården, saker som finns i närheten och sådant jag har hemma. Som sly – det växer överallt och många vill bli av med det, det är bara att fråga markägaren.
FLER HÅLLBARA FIXARTIPS:
1) Att dela eller hyra verktyg sparar pengar och plats i förråd. Nu kan du hyra hos Clas Ohlson. Eller av en privatperson genom delningstjänsten Hygglo, som vi skrev om ifjol. Det finns också allt fler Verktygsbibliotek, till exempel i Borås och Malmö.
2) Handla spill och återvunnet byggmaterial genom Blocket eller en lokal Facebook-grupp. Och sälj vidare eget virke eller liknande som blivit över.
3) Begagnade byggvaror och reservdelar till gamla hus kan du också hitta genom webbsidan Bygg igen. Bakom ett enkelt gränssnitt finns ett rikt innehåll av gamla dörrar, fönster med mera.
4) Återanvänd och byt växter med vänner och grannar. I Mölndal tar Växtåterbruket hand om växter och annat och ger det en ny chans, i anslutning till återvinningscentralen i Kikås. En klart grön idé att sprida på flera håll i landet!
5) Våga fråga! På återvinningsstationer får du inte ta sådant som slängts i containrarna. Däremot är det fritt fram att fråga andra som står i begrepp att slänga något, om du kan få ta över grejerna.