Stefan Haller och Britta Andres förvandlade det slitna radhuset till ett smart hem. Allt från el och värme till belysning och ljud har programmerats och kan styras från telefonen.
– När vi är på semester kan vi med hjälp av telefonen se till att kaffekokaren är avstängd och att belysningen tänds vid olika tidpunkter – för att lura tjuvarna, säger Britta.
Stefan och Britta flyttade från Tyskland till Sverige för att plugga på Mittuniversitetet i Sundsvall. Idag forskar de båda två inom elektronik respektive teknisk fysik och det var på kontoret som idén till det smarta hemmet tog fart.
– Under mitt första år som anställd höll jag en kurs om automationssystem. Det var då jag insåg att det här vore toppen att ha även hemma, säger Stefan, och Britta fyller i:
– Ja, så vi började installera några grejer och sen blev det bara fler och fler. Idag är nästan hela huset automatiserat.
Registrerar sin el- och värmeförbrukning
KNX-baserade elmätare och fjärrvärmemätare som registrerar förbrukningen i realtid, brandvarnare som tänder lamporna när det brinner samt belysning som styrs av närvaro och aktuella ljusförhållanden. Detta är bara några exempel på funktioner i Britta och Stefans smarta hem.
– Eftersom vi har möjligheten att styra allt i huset kan vi energieffektivisera och få ner energikostnaderna samtidigt som vi får ett jättebra inomhusklimat, säger Britta.
Ett och samma språk
Systemet hemma hos Britta och Stefan pratar samma språk vilket gör att det blir mindre sårbart än ett färdigt system som säljs av endast en tillverkare.
– Jag vill att ett system ska vara säkert och fungera oavsett vad som händer, inte sluta fungera om ett företag till exempel går i konkurs, säger Stefan.
Automatiserad radonmätare
När paret flyttade in i huset upptäckte de problem med radon. Även här blev det en automatiserad lösning – en mätare som styr ventilationen efter radonhalten.
– Om radonhalten skulle bli för hög får vi upp en varning och ventilationen går igång. Det känns tryggt att vi kan kontrollera vår inomhusmiljö på det här viset, säger Stefan.
Viktigt med säkerheten
Enligt Britta och Stefan finns det några saker som är extra viktiga att tänka på innan man skapar ett smart hem. Säkerheten är en sådan sak.
– Många smarta hemfunktioner på marknaden är trådlösa, och allt som är trådlöst går att hacka, säger Britta och fortsätter:
– Det bör man ha i åtanke och vi skulle nästan rekommendera alla att istället satsa på ett professionellt trådbundet system.
”Snart är det goodbye radhuset”
Med två barn börjar däremot det smarta radhuset bli för litet för familjen. Planen är att sälja det och bygga helt nytt.
– Vi behöver mer utrymme och vill därför bygga ett helt nytt smart hem – självklart med KNX-system. Så snart är det goodbye radhuset, säger Stefan.