Enkla Elbolagets logga

Om elcyklar – Roligare med eldrift

Intresset för cykling har ökat och med eldrift får cykelupplevelserna extra ”power”. Vi har pratat elcykling med Sofie Jugård, som arrangerar cykelresor på guidebolaget Aktivut, och med den relativt nyblivna elcykelägaren Sara Wänseth.

Under fjolåret ökade cykelförsäljningen med cirka 30 procent, och runt 100 000 elcyklar rullade ut på vägarna. En som nyligen köpt en eldriven cykel är Sara Wänseth i Undersåker. Hon fick upp ögonen för eldrivna mountainbikes under en cykelresa till Alperna.

– Vi cyklade dryga tusen höjdmeter. Det var jättejobbigt och jag var rejält avundsjuk på ett par i gruppen som cyklade med el, berättar Sara Wänseth.
I Alperna, där backarna är branta och långa, är det vanligt med eldrivna cyklar. Många som vill cykla här har inte orken att ta sig upp för egen maskin. Förra sommaren skaffade Sara en egen.

– Jag ville att den skulle vara heldämpad och inte för klumpig. Den var inte lätt att få tag på men det gick till slut.

Ger bra träning
Sara tycker att elcykeln gjort det lättare och roligare att ta sig fram, men att cyklingen ändå ger bra träning – det är ”inte att sitta och finåka”. I tekniska partier hjälper elmotorn till med lite extra fart över rötter och andra svårigheter.

– Med en vanlig cykel kan det vara lätt att bli harig. Med den här tar jag mig lättare över rötter och andra hinder. Däremot är den tyngre, så tappar jag balansen kan det vara svårare att räta upp. Det har blivit några krascher, erkänner Sara.

Alla kan vara med
En av anledningarna till köpet var att hon ofta cyklar tillsammans med sin pojkvän.

– Han är av naturliga skäl starkare och det är skönt att kunna hålla jämnt tempo. Oftast använder jag bara eco-läge men det är härligt att kunna cykla om honom i uppförsbackarna, säger Sara.
Sofie Jugård arrangerar cykelresor på guidebolaget Aktivut och har stor erfarenhet av att cykla med grupper. Hon är inne på samma spår.

– En av de stora fördelarna med elcykel är att alla kan vara med. Det går jättebra att blanda en grupp eller familj med svagare och starkare cyklister, där några cyklar med och andra utan elmotorns hjälp, säger Sofie.

Värna om naturen
När du är ute och rör dig i skog och mark är det alltid viktigt att ta hänsyn och göra så litet avtryck som möjligt (se ruta om elcykel och allemansrätt nedan). Undvik känslig natur och välj i första hand någon av de fina cykelleder som finns runtom i landet. De är byggda med hänsyn till naturen och för bästa möjliga cykelupplevelse. Sara Wänseth cyklar gärna cykelleder, både hemma i Åretrakten, i Dalarna och Härjedalen.

– Vi var i Bruksvallarna i höstas, där var det fantastiska leder i olika svårighetsgrader, tipsar hon.
Sofie Jugård på Aktivut tipsar om att leta upp grusvägar och att göra en avstickare till ett sommarcafé eller badstrand.

– Med elcykel kommer du längre och kan lättare ta dig till fina utflyktsmål.
Tänk på räckvidden
Planerar du en längre tur är det viktigt att ha tillräcklig laddning.

– Elcyklar är tyngre än vanliga cyklar och kan vara tuffa att cykla utan motorn, så se till att kapaciteten räcker hela vägen. Batteriet behöver laddas varje kväll så glöm inte kabeln och se till att övernatta där det finns tillgång till ström, säger Sofie Jugård.
Men Sara Wänseth har inte upplevt någon ”räckviddsångest”.

– På eco-läget räcker batteriet länge och skulle det ändå ta slut går det att ta sig hem ändå. Det blir bara lite kämpigare.

Cykla rätt – elcykel och allemansrätt
Elcykel i terräng är ett relativt nytt fenomen, och reglerna för vad som gäller är inte helt lättolkade. Enligt Naturvårdsverket räknas elcykeln som ett fordon och omfattas inte av allemansrätten, utan kräver tillstånd av markägare. En utredning från Transportstyrelsen från december 2019 slår å andra sidan fast att cyklar med motor under 250 watts effekt och med maxhastighet på 25 kilometer i timmen definieras som cykel. Därför behöver du som elcyklist ta reda på vad som gäller i det område du vill cykla.

Skoj på hoj – 7 cykelarenor som välkomnar elcykel
• Högbo MTB Arena nära Sandviken (tillåter på vissa banor)
• Isaberg Mountain resort, i Hestra på småländska höglandet
• Bergs gård Trosa, strax söder om Vagnhärad i Sörmland
• Biking Dalarna samlar flera cykeldestinationer
• Gotland Bikepark i Slite på östra sidan av ön
• Funäsfjällen i Härjedalen har fjällcykling
• Åre i Jämtland har både crosscountry och downhill

De flesta cykelarenor erbjuder även uthyrning.

Liknande artiklar

pappa-med-barn-framför-hus-med-solceller-blogginlägg-gör-ditt-hem-hållbart

Gör ditt hem hållbart — med förnybar el

Det pratas mycket om hållbarhet idag. Men hur går det hand i hand med energiförbrukning, som ofta ses som en av de största miljöbovarna?

Trampa elektriskt – Experttips för dig som vill köpa elcykel

När vägarna sopas rena från grus då vet man – våren är här och det är dags att ta ut cykeln från förrådet
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09:00 - 15:00
Lunchstängt: 12:00-13:00