Maten är de nya jeansen – det vi äter har blivit ett sätt att uttrycka identitet och livsstil. Samtidigt är det svårare än någonsin att avgöra vad som är bra mat. Johannes Cullberg är grundare av den numera nedlagda ekobutikskedjan Paradiset. Idag planerar han nystart i digitalt format, när han inte är hälsoaktivist med fokus på miljö, matsvinn och det han kallar fejkmat.
Johannes Cullberg kallar sig frustrationsentreprenör. 2015 startade han ekobutiken Paradiset på Södermalm i Stockholm.
– Jag var förbannad över dagligvarukedjornas strategi att sälja varor som inte är bra för oss. Som motpol ville jag skapa matbutiker att längta till och underlätta för människor att handla hälsosam mat med gott samvete för planet och producent.
Paradiset hade som mest fyra butiker i Stockholmsområdet, men när pandemin slog till drog sig den största investeraren ur och butikerna försattes i konkurs. Trots det har Johannes inte gett upp om en affärsmodell för att förbättra folkhälsa och miljö, just nu jobbar han på en digital plattform som han kallar Paradiset 2.0 – exakt vad det handlar om är än så länge hemligt.
Maten engagerar i sociala medier
På Instagram har Johannes på kort tid fått en stor följarskara och hans tydliga inlägg om fejkmat engagerar.
– Riktig mat är sådan man lagar hemma i köket. Fejkmat är något helt annat, det är processad färdigmat som är energität men näringsfattig. Den innehåller höga mängder socker, salt och fett och är beroendeframkallande, säger Johannes Cullberg.
Parallellt med stigande ohälsotal ökar intresset för vad vi har på tallriken, framför allt bland högutbildade kvinnor. Men det är inte alltid lätt att genomskåda vad det egentligen är vi stoppar i oss.
– Folk fattar inte att det är dåligt för dem eftersom produkterna är snyggt förpackade och marknadsförda, menar Johannes.
Se upp för tillsatser
De värsta produkterna är enligt Johannes hårt processade hel- och halvfabrikat. Även bröd, bullar, yoghurt, såser och många veganska produkter innehåller mycket tillsatser. Men är det verkligen så farligt?
– Ett problem är att producenterna ”gömmer” innehållet för dig. Det finns till exempel 78 olika namn på socker. I många produkter ”utan tillsatt socker” har tillverkaren bara ersatt sockret med ett snarlikt sötningsämne som är svårare för konsumenten att upptäcka.
Ett närliggande problem är att det finns för lite forskning på hur olika tillsatser reagerar tillsammans och hur de påverkar oss i längden, menar han.
– Palmolja till exempel får andra egenskaper när den hettas upp, den blir cancerogen och hormonstörande. I flera år har man sålt modersmjölksersättning med palmolja, innan Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) införde striktare gränser på grund av att den är extremt olämplig för barn att konsumera.
Målet är bra mat till alla
Hur kunde det bli så här? När blev maten fejk? Johannes härleder det tillbaka till 80-talets ”fettskräck” som ledde till utveckling av en mängd light-produkter fullproppade med tillsatser och socker. En annan förklaring kan vara att urbaniseringen gjort att de flesta idag bor långt ifrån de platser där maten produceras. Då är det svårt att förstå och uppskatta matens ursprung. Inköp styrs istället av smak, pris och att maten går snabbt och lätt att tillaga.
Johannes menar att det viktigt att mat demokratiseras:
– Bra mat kan inte bara vara något för de rikaste. Om du inte har möjlighet köpa ekologiskt är det viktigare för hälsan att handla riktiga råvaror framför färdigmat.
Han menar också att vi behöver utgå ifrån det vi redan har i kyl och frys för att minska matsvinn, och inkludera barnen i matlagningen.
– Om barnen har varit med och lagat är det större chans att de vill äta upp.
Johannes fem tips för att undvika fejkmat:
- Köp mat som inte har en innehållsförteckning – alltså rena råvaror som frukt, grönsaker, kött, fågel, fisk. Undvik helt produkter med mer än fem ingredienser och innehåll du inte förstår vad det är.
- Handla efter säsong – det är ekonomiskt och mest näringsrikt.
- Känns det dyrt med ekologiskt? Kolla in frysdisken. Många frysta produkter har bra näringsvärde och är ofta billigare än färska.
- Måltidsplanera. Ta en dag i veckan och planera veckans mat och inköp. Gör storkok för att undvika att hamna i krissituationer där det är lätt att ta till hel- och halvfabrikat.
- Besök en gård och handla direkt från producent.
Här hittar du Johannes Cullberg på nätet:
- Instagram: @johannescullberg – Hållbara tips om matsvinn och mat
- Youtube: Hälsotipset med Johannes Cullberg – Fördjupande innehåll inom mat och hälsa
- Podcast: Vägen mot Paradiset – Intervjuer med forskare, entreprenörer och profiler inom hälsa och hållbarhet. Finns där poddar finns.
Gör skillnad med Enkla Elbolaget för en grönare framtid
Välj Enkla Elbolaget för att aktivt minska ditt koldioxidavtryck och främja hållbarheten. Med 100% förnybar energi bidrar du till att minska användningen av fossila bränslen och stödjer hållbara energilösningar som sol- och vindkraft. Ta steget mot en grönare framtid redan idag med Enkla Elbolaget!