Den lever naturligt på botten av hav och sjöar och är en av världens viktigaste primärproducenter. Den kan också göra solceller mer effektiva och vatten renare. Kiselalgen har en enorm potential – det vet Swedish Algae Factory.
De flesta kanske inte känner till kiselalgens existens. Ändå står den för omkring 20 procent av kolfixeringen på jorden – och det sägs att syret i var femte andetag kommer från de här organismerna. Så vad är det för egenskaper den har som gör den intressant att utvinna?
Eftersom den lever i en mörk tillvaro på havets botten är dess skal mycket bra på att fånga ljus, vilket gör den till en intressant komponent inom solceller. Men det stoppar inte där. Skalet, som består av kiseldioxid, blockerar även UV-strålning och kan användas till en rad applikationer, som hudvårdsprodukter.
Det Göteborgsbaserade företaget Swedish Algae Factory har nu utvecklat en process och teknik för att odla kiselalger och utvinna skalet från dessa kiselalger. I en 260 kvadratmeter stor pilotanläggning i Kungshamn odlar de fram kiselalger i stora bassänger, och separerar därefter algskalet från själva innanmätet.
”Fördelen med vårt material är att det finns naturligt, är oskadligt och kostnadseffektivt”, säger Sofie Allert, vd och en av grundarna av Swedish Algae Factory till Ny Teknik.
Ett kvitto på kraften i deras innovation fick de med priset ”Climate Solver” som delas ut av Världsnaturfonden, WWF. Motiveringen var att de kan bidra till att minska utsläppen av koldioxid med miljontals ton per år genom att göra solpanelerna ännu mer effektiva.
Till Ny Teknik säger Sofie Allert att de ändå bara är i startfasen:
”Detta är bara början på en cirkulär ekonomisk affärsmodell runt alger som bidrar till stor samhällsnytta i form av effektivare, mer hållbara produkter, samt minskad övergödning och reducerade koldioxidutsläpp.”
Med de lovande utsikterna kan vi inte säga mer än att vi ser fram emot fortsättningen!
Bild: Swedish Algae Factory