Fler elbilar på vägarna och flera energikrävande industriprojekt – de närmaste åren ska samhället elektrifieras på bred front. Men kommer energin att räcka till? I vår miniserie har vi kommit fram till Energikoll del 2: om förändringar i framtidens energilandskap.
Norr ”exporterar” till söder
Som ansvarig för elnätet hos en av Sveriges stora leverantörer av förnybar el sitter Stefan Sedin mitt i smeten. Att han dessutom är vice ordförande för EU-kommissionens nya expertorganisation för samarbete mellan europeiska elbolag, ger en bred utblick över energibranschen.
– Just nu producerar Sverige mer än tillräckligt med energi för svenska behov. Men vi har två utmaningar; dels flaskhalsar där överföringskapaciteten inte räcker till för den större mängden energi, dels effektbrist som uppstår när efterfrågan blir för stor vid en specifik tidpunkt, säger Stefan Sedin.
Stabil el i uttaget – nu och framåt
Stefan Sedin berättar att branschen arbetar på alla nivåer för att lösa utmaningarna, både genom att bygga ut ny produktion och ny infrastruktur. Det sistnämnda handlar dels om att förstärka stamnäten som för över el mellan olika delar av landet – ungefär som kroppspulsådern fungerar i kroppen. Och dels om att bygga ut region- och lokalnät, alltså de delar som leder elen från stamnätet ut mot de finmaskigare delarna av nätet och slutanvändarna.
– Men att bygga elnät är omfattande projekt som kräver tillstånd, bland annat från markägare, så det är tidskrävande.
Efter 70-80 år av hög stabilitet i elnäten är vi vana vid att lampan lyser när vi trycker på strömbrytaren. Idag rör vi oss mot större andel energikällor som bara producerar vid vissa förhållanden. Kan vi rentav hamna i ett läge med akut elbrist? Nej, så långt vill inte Stefan Sedin sträcka sig. Det finns tekniska och systemmässiga lösningar som kan ge balans mellan produktion och användning.
– Ett område som man tittar på är olika sätt att lagra energi. Här är batteriteknik på stark frammarsch och man arbetar även med andra lagringsmedia, som pumpkraftverk och vätgas.
AI styr din framtida värmepump
Det pågår också utveckling av nya intelligenta system som känner av energibehov och som tillfälligt kan stänga av energitillförsel i delar där det inte märks. Ett exempel är utvecklingsprojektet med smarta värmepumpar i Sala-Heby, som vi berättade om i Energikoll del 1. Det centrala i den här typen av lösningar är att det inte är det enskilda hushållet som styr, utan det görs med automatiserade system så att det påverkar så lite som möjligt.
Det kan låta som att allt ser ljust ut, men elnätschefen skickar med en brasklapp.
– Lösningarna finns, men det betyder inte att det blir enkelt. Vårt energisystem kräver investeringar och det är långa projekt och tillståndsprocesser. Men rent konkret: Lampan kommer fortfarande att lysa, även om det blir betydligt mer intelligenta system bakom, säger Stefan Sedin.