Alla som försökt få sina barn att släcka lyset när de lämnar rummet vet att det ofta blir tjat utan effekt. Ändå behöver vi försöka, för egen plånboks skull och för hela samhället. Kanske dags för en ”elskola” med dina barn inför hösten? Vi tar hjälp av Energiföretagen och tipsar om hur du tar pratet för att slippa tjatet.
Att få barn och unga att spara el är en utmaning, det vet nog varje förälder. Kalle Lindholm arbetar som kommunikatör på branschorganisationen Energiföretagen och har pratat energi med både sina egna barn och i deras skolklasser.
– Jag var i barnens klasser när de var i mellanstadieåldern. Och det märktes att de var nyfikna, jag fick jättebra frågor kring elproduktion bland annat, säger Kalle Lindholm.
Kalle Lindholm är ingenjör i grunden och tycker att det finns mycket intressant att prata om och visa kring ämnet energi. Det gäller bara att hitta rätt nivå och trigga nyfikenheten. För mindre barn kan det börja med att skapa statisk elektricitet genom att gnugga en ballong mot håret.
– Det finns roliga, enkla experiment man kan göra. Och energi är häftigt – det finns i massa former och kan omvandlas mellan dessa. Det är den omvandlingen som sker när vi producerar el från vindkraft, eller när vi använder el för att värma vatten på spisen, säger han.
Om energi, jordgubbar och att vara snäll
Men hur pratar man pedagogiskt om syftet med att släcka lampan när man lämnar ett rum? Eller att stänga ytterdörren så att inte värmen slipper ut? Förklaringarna innehåller många olika faktorer i flera led som till och med vuxna kan ha svårt att ta till sig.
– Ja, det är svårt! En kollega till mig brukar jämföra med jordgubbar. Om ni är några få som vill äta så räcker den normala produktionen och jordgubbarna kostar inte så mycket. På midsommarafton däremot ska alla ha jordgubbar – efterfrågan ökar – och då kan även dyrare jordgubbar säljas. Så fungerar det också med el, när fler vill använda mer el samtidigt stiger elpriserna, säger Kalle Lindholm.
Sen finns det säkert folk som köper fler jordgubbar än de orkar äta, fortsätter han. Det kan jämföras med att använda energi i onödan – som att ha lampor och tv påslagna i rum man inte vistas i, eller att ha spelkonsolen på fastän den inte används. Det driver bara upp priserna, utan att någon egentligen ”njuter av jordgubbarna”.
Redan här är förklaringsmodellen ganska avancerad, så jordgubbsliknelsen kanske passar bäst för något äldre barn.
– Med riktigt små barn får man förenkla – vi släcker lampan för att vara snälla mot varandra. Vi kan säga att då räcker elen även för ”Olle” som bor några hus bort.
Faktabok för 3-6-åringar
Att föra in begrepp och tankesätt redan när barnen är små är ofta en framgångsmodell. Kalle Lindholm berättar att Energiföretagen för några år sedan tog fram barnboken ”Amanda undrar över el”, som riktar sig till barn i förskoleåldern. Och på organisationens hemsida finns utbildningsmaterial och fakta som riktar sig till skolans olika årskurser.
Men varför är det viktigt att barn lär sig om el och energi att vara sparsamma?
– Det är en bra fråga, för det har inte varit så intressant tidigare. I Sverige har vi vant oss vid billig el, men nu när priset gått upp behöver vi börja spara.
Tjata på tonåringen
Mest energi drar varmvatten och uppvärmning, så där gör ändrade vanor störst skillnad. Kalle Lindholm berättar att konsultföretaget Ngenic räknat ut att svenskar vintern 2022/23 sparade motsvarande 96 miljarder kronor, eller sju procent av vår elanvändning, genom att hålla igen på vår elkonsumtion. Och det har betydelse, för med energiomställningen kommer el att behöva gå till så mycket annat än hushållsel – transporter, industriproduktion med mera.
Men visst är det en utmaning att lära inte minst ungdomar att spara el. Kalle Lindholm har själv en tonåring, så frågan är högaktuell.
– En bångstyrig tonåring som duschar länge och som inte bryr sig trots tillsägelser – det är svårt! Men man får fortsätta påminna. Den dag det är hon själv som betalar kommer hon att förstå, säger Kalle Lindholm.
Smarta tips för familjer som vill lära om el:
Amanda undrar över el – faktabok för barn i förskoleåldern. Skriven av Kristina Hoas med fina illustrationer av Tobias Flygar, på initiativ av Energiföretagen. Finns att köpa hos bland annat som Adlibris och Bokus.
Energifakta är en sammanställning av information kring el och värme på Energiföretagens hemsida. Den riktar sig till allmänheten, men Kalle Lindholm tipsar ofta högstadieungdomar som hör av sig till honom inför skolarbeten att kika där.