Enkla Elbolagets logga
2021-06-16

Höghus fyllda med energi

Tänk dig en värld med höghus som har inbygg energi i både väggar och tak. På Chalmers är den framtiden redan här, fast i mindre skala. Med återuppladdningsbara cementbaserade batterier hoppas forskarna kunna lösa framtidens efterfrågan på ett hållbart byggmaterial.

Att bygga in återuppladdningsbara batterier i konstruktionen på ett höghus vore en dröm för att möta en mer energismart värld. Och i framtiden kanske det faktiskt är något som går från fiktion till verklighet. Två Chalmersforskare har lyckats med något unikt – att få fram ett återuppladdningsbart cementbaserat batteri i labbskala.

Luping Tang, forskare och Emma Zhang, doktorand vid Chalmers, har nyligen publicerat resultatet av sin studie. Forskning som tidigare gjorts på cementbaserade batterier har visat på en ganska låg effekt. Om batterierna ska kunna användas i byggnadskonstruktioner ställs kravet på att de ska kunna laddas upp på nytt för inte ständigt behöva bytas ut.

Gigantiska volymer av funktionell betong
Änsålänge har testerna visat en energitäthet på 7 wattimmar på kvadratmeter. Jämfört med andra ’’vanliga’’ batterier är siffran låg. Men om konceptet utvecklas och skalas upp till större byggnader, som tillexempel höghus, ökar volymen och energitätheten. Framåt ser Emma Zhang ser flera olika användningsområden:

– Vi ser framför oss att denna teknik i framtiden kommer att innebära hela höghus med konstruktionsdelar av funktionell betong. Givet att vilken betongdel som helst skulle kunna ha ett lager av denna elektrod inbäddad, skulle det innebära gigantiska volymer av funktionell betong.

Men även andra möjligheter finns:

– Tekniken kan användas tillsammans med solpaneler för att ge elektricitet och som källa för så kallad strukturell hälsoövervakning i vägbroar och hamnar, där sensorer drivna av ett cementbaserat batteri kan upptäcka sprickor eller korrosion’’ säger Emma Zhang

Läs hela pressmeddelandet från Chalmers här.

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00