Enkla Elbolagets logga

Funtion, laddning och återvinning av batterier

– allt du behöver veta om batterier

De säljs i miljontals och är en nödvändig del av vår vardag. Samtidigt är tillverkningen något som ”kostar” för vår miljö. På senare tid är det främst stora batterier till elbilar och andra fordon som varit på agendan. Men här bjuder vi på kunskap om de små hushållsbatterierna – som du har i väckarklockan, fjärrkontrollen och eltandborsten. Vad ska du välja för sort, är det alltid bättre med laddbara varianter och behöver hushållsbatterier verkligen lämnas till återvinning?

 

100 miljoner per år

Det är nu över 200 år sedan den italienske fysikern Alessandro Volta utvecklade det första elektroniska batteriet som gjorde det möjligt att för första gången skapa kontinuerlig elektrisk ström. Sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt. Numera säljs cirka 100 miljoner alkaliska batterier (det vanligaste engångsbatteriet) i Sverige per år. Men tillverkningen är långt ifrån hållbar.

– Batterier innehåller metaller av olika slag så som zink, mangan, litium, koppar, kobolt etcetera. Det är ändliga resurser och det är utbrytningen av dessa metaller som är den största haken i ett miljöperspektiv, säger Annika Persson, energirådgivare i Orsa.

 

Välj rätt typ av batteri

Som privatperson kan du bidra till att minska påverkan genom att använda rätt batteri till rätt produkt och välja laddbart i största möjligaste mån.

Av engångsbatterier är alkaliska alltså vanligast, och används i klockor, ficklampor, leksaker eller andra prylar där man vill ha längre driftstid. De klarar dock kyla sämst av alla engångsbatterier. Brunstensbatterier var det första konsumentbatteriet, men används allt mindre. Det funkar bara till väldigt strömsnåla enheter som gamla radioapparater och ringklockor.

Litiumbatterier erbjuder hög spänning och används ofta i kameror. De tål kyla bäst av alla batterityper och tappar nästan ingen kapacitet alls. Batterier av silveroxid har hög energitäthet, men kostar en del, och förekommer ofta i klockor.

 

Spara pengar och miljö

Uppladdningsbara batterier kan i de flesta fall ersätta engångsbatterier fullt ut. Att köpa fyra laddbara batterier och använda dem tills de är slut kan spara runt 8 000 engångsbatterier.

– Ur miljösynpunkt rekommenderar jag alltid laddbara batterier eftersom de har en längre livslängd och därmed skonar miljön, säger Annika Persson.

Även laddningsbara batterier finns i olika varianter. Li-on batterier (litiumjoner) har hög kapacitet och lätt vikt. De har blivit populära tack vare högre kapacitet och miljövänlighet. Så kallade NiMH-batterier har hög energitäthet och kan laddas snabbt, vilket ger en stabil prestanda. De lämpar sig för energislukande enheter som digitalkameror och batteridrivna leksaker.

 

Ladda lagom

Uppladdningsbara batterier som AA eller AAA har ingen minneseffekt, så det är bara att stoppa dem i laddaren precis när och hur du vill. För elbilen eller mobilen rekommenderas däremot att hålla batteriet laddat 20-80 procent för att det ska hålla så länge som möjligt. Laddar du till 100 procent hela tiden sliter det mer på batteriet.

 

Batteriholken och återvinningscentralen
När det gäller återvinning är det lätt hänt att glömma de små batterierna. Spelar det verkligen någon roll om det ligger några AA-batterier hemma i byrålådan och samlar damm eller om de hamnar i den vanliga soppåsen? Ja, det gör det, menar Annika Persson.

– Det är otroligt viktigt för miljön att sortera sina sopor. Den som slänger batterier i brännbart tror kanske att de brinner upp, och det gör de till viss del. Men det blir alltid lite kvar, ett farligt avfall i form av slagg/slam i förbränningsverket. Det måste förvaras på en deponi någonstans, och sådant vill vi ha så lite som möjligt av, säger hon.

Engångsbatterierna ska lämnas i batteriholken som brukar finnas vid återvinningsstationer och utanför livsmedelsbutiker. Uppladdningsbara typ AA-batterier ska också lämnas där.

Däremot räknas de uppladdningsbara batterierna som sitter i din smartphone, surfplatta, eltandborste, borrmaskin eller kamera som elavfall och ska alltså lämnas in i en miljöstuga eller på återvinningscentralen.

Myten om kylskåpet

Tillhör du dem som följt tipset om att förvara batterier i kylskåp för att de skall hålla längre? Då kan du lugnt sluta med det och ge plats för mer mat i stället. Batteriet klarar sig alldeles utmärkt utanför kylskåpet och alkaliska batterier trivs bäst i rumstemperatur på ett torrt ställe.

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt