Smarta telefoner, smarta kök och smarta hus är redan vardag.
Framtiden kan vara smarta textilier och Anja Lund, forskare på Chalmers i Göteborg, tror på kläder som både alstrar elektricitet och kommunicerar med omvärlden.
– Det är inte science fiction jag håller på med, det är bara fantasin som begränsar vad smarta textilier kan göra.
Anja Lund väckte uppmärksamhet för ett par år sedan då hon, tillsammans med kollegan Christian Müller, visade nya användningsområden för en tidigare utvecklad piezoelektrisk tråd med en elektriskt ledande kärna. Den hårstråtunna tråden alstrar en elektrisk spänning när den töjs och deformeras. Försök gjordes med en axelremsväska och då kunde den ge 0,08 mikrowatt per kvadratcentimeter.
– Inte mycket, men tillräckligt för att skicka trådlösa signaler eller tända en lysdiod. Och ju tyngre lastad väskan var, desto mer elektricitet alstrades.
Det var ett par år sedan, men forskningsartikeln som publicerades i tidskriften Flexible Electronics lever fortfarande.
– Nyligen hörde några tjejer i USA av sig. De deltog i en robotiktävling och ville presentera en idé som byggde på vårt piezoelektriska tyg. Idéen byggde på att spänna upp jättelika tyg mellan höga byggnader i staden. Det skulle dels ge lä och dels producera el, säger Anja Lund som skickade över en provlapp av textilen till tjejerna.
Bra kombo
I grunden har hon en examen från Chalmers som elektronikingenjör och jobbade i flera år på Ericsson. Men efter några år fick hennes intresse för textilier henne att omskola sig till textilingenjör på Textilhögskolan i Borås. Nu är hon tillbaka på Chalmers och forskar i gränslandet mellan de båda akademierna.
– Ja, jag trodde aldrig att jag skulle kunna kombinera de båda utbildningarna, skrattar hon.
På senare tid har hon ägnat sin tid åt termoelektriska textilier. Dessa textilier ger elektrisk spänning när de utsätts för värmeskillnader.
– Ta en tjock vinterjacka till exempel. Det är kallt på utsidan och varmt på insidan. Den skillnaden kan alstra elektricitet.
Mobilen i kläderna
Det handlar fortfarande om tidig forskning, exempelvis vilken sorts elektriskt ledande polymer som bäst fungerar ihop med en tråd av silke eller cellulosa.
– Vi har redan gjort försök med flera varianter av broderade tyger som ger elektrisk spänning. Vi ser att utformningen av själva textilien spelar stor roll för hur mycket spänning man får ut.
Framtiden vet vi inget om, men Anja Lund knyter stora förhoppningar till smarta textilier.
– Vi är ju omgivna av textilier: på kroppen, i kontorsstolen, i sängen… Överallt! Det är inte science fiction att de en dag kan övervaka att vi mår bra och kan kommunicera med omvärlden.
I hennes framtidsscenario kan funktionerna i dagens smarta telefon plockas ner i sina beståndsdelar och vävas in i våra kläder.
– Då kan vi ha mikrofonen i kragen och musikspelaren i manschetten. Det är bara fantasin som sätter gränserna.