Enkla Elbolagets logga

Egen sallad året runt med hydroponisk odling

Vill du odla din egen mat men har begränsat med plats? Då kan hydroponisk odling vara grejen: Här odlar du i vatten och näringslösning i stället för jord. Niklas Hjelm är odlingsentusiast och författare till en bok i ämnet. Här berättar han om hur det fungerar.

Allt fler vill veta mer om matens ursprung och intresset för odling växer. Det märks i trädgårdar, koloniområden, på fönsterbräden och balkonger. För den som saknar egen plätt och inte vill ”gerillaodla” på lånad mark har hydroponisk odling växt fram som ett spännande alternativ.

Tekniken låter dig odla mycket på liten yta. Praktiskt om man exempelvis bor i lägenhet eller stadsmiljö, berättar Niklas Hjelm, som själv bodde i Malmö när han började intressera sig för hydroponisk odling.

– Jag hade inte tillgång till mark och ingen lust att cykla fem kilometer och köpa jord. Med hydroponi slipper du kånka och slabba med jord. Dessutom kräver odlingen mindre tid och underhåll, du kan vattna upp ordentligt och behöver sen inte göra något på ett par veckor.

Och det är inte särskilt svårt att komma igång heller. Att odla hydroponiskt börjar med en låda med vatten och näringslösning och en så kallad plugg med frön. Pluggen består av torv och kokosfiber som lätt suger upp vatten.

Tekniknörderi möter matproduktion
Niklas upptäckte hydroponisk odling genom en onlineföreläsning via Ted Talk. Genom ett internetforum lärde han sig det han behövde veta och byggde en egen fönsterodling.

– Med den här odlingstekniken kan du kontrollera vad växten får vid ett givet tillfälle, lite som ett dropp på sjukhus. Du börjar från noll och tillsätter exakt så mycket näring som behövs i varje tillväxtfas, säger Niklas Hjelm.

Metoden ger snabb tillväxt eftersom plantan inte behöver ”leta” efter näring utan får den tillförd i rätt mängd.

– Det var ”tekniknörderi möter matproduktion” som tilltalade mig. Jag hade aldrig odlat innan men det blev som en ”gateway drug”, en inkörsport till tyngre grejer, skrattar Niklas som idag odlar både hydroponiskt och konventionellt.

Tomater, örter och annat grönt
Allt går att odla hydroponiskt, men olika grödor lämpar sig olika bra. Det är framför allt sådant som växer ovan jord – tomater, sallad, gurka, örter och melon – som det är värt att satsa på. Men till och med potatis och morötter kan odlas med tekniken. Är då hydroponiskt odlad mat lika näringsrik som traditionellt odlad?

– Det är ingen större skillnad i näringsämnen men det beror på fler saker än odlingssätt, som frösort och genetik. Det mesta som odlas hydroponiskt består till kanske 95 procent av vatten, som sallad, säger Niklas.

Däremot klassas inte odlingen som ekologisk, då växtnäringen består av konstgödsel.

– Det är väl den enda nackdelen som jag ser det, att det idag är svårare att komma ifrån konstgödsel. Men det sker mycket utveckling på området för att komma ifrån det.

Enklare än du tror
Människan har en lång historia som jordbrukare och Niklas tror att det ligger i våra instinkter att köra ner händerna i myllan. Därför kanske hydroponi känns främmande från början.

– Men det är mycket enklare än du tror. Har du en gång testat att odla hydroponiskt är jag övertygad om att du inte kommer att överge det.

Allt som behövs för att plantorna ska växa är vatten, näring, syre, värme och ljus. Det sistnämnda kan behöva förstärkas med växtbelysning när solen inte räcker till vintertid. Men det behöver inte vara någon särskild lampa, bara det är starkt ljus nära plantorna.

TIPS: Läs vår artikel om växtljus för hobbyodlare här >>

Niklas Hjelm menar att många kan lyckas med hydroponisk odling och att det egentligen inte ens är nytt.

– Mycket mat som du köper från Spanien och Holland har odlats hydroponiskt sedan 1960-talet. För växterna är det ingen skillnad, de vet inte om att de växer i vatten.

Hydroponisk odling
– så kommer du igång

  • Lättaste sättet att komma igång är att använda ett startpaket, men det går lika bra att bygga en egen odling.
  • Näring och pluggar finns att köpa på ditt närmaste växtvaruhus eller på nätet.
  • Startpaketet ”Harvy” finns att köpa där du köper växter.

Här läser du mer:
Niklas Hjelms bok ”Hydroponisk odling: Köksträdgård utan jord” finns i bokhandeln och på bibliotek.

Artiklar och filmer om hydroponisk odling finns på sajten hemmaodlat.se >>

Liknande artiklar

pappa-med-barn-framför-hus-med-solceller-blogginlägg-gör-ditt-hem-hållbart

Gör ditt hem hållbart — med förnybar el

Det pratas mycket om hållbarhet idag. Men hur går det hand i hand med energiförbrukning, som ofta ses som en av de största miljöbovarna?

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09:00 - 15:00
Lunchstängt: 12:00-13:00