Jeroen Sleurs sålde stort hus och hotellverksamhet för ett lugnare liv närmare naturen. Från april till november bor han i en timmerstuga med egen energiförsörjning. Nu planerar han för att kunna leva där året runt.
– Vår livshållning har blivit för dyr och jag tror att vi måste hitta tillbaka till något enklare.
Det säger Jeroen Sleurs som stora delar av året bor på en ö i en gammal timmerstuga som är helt off grid, alltså varken kopplad till elnätet eller kommunalt vatten och avlopp. Huset byggdes ursprungligen för att härbärgera timmerflottare.
– Jag köpte stugan 2012 för att rusta upp och hyra ut den. På den tiden hade jag ett hotell i Åmot och stugan blev en reseanledning. Många utländska gäster vill komma hit och bo mitt i naturen, säger Jeroen som är från Belgien.
Enkelhet nära naturen
Jeroen har bott många år i Sverige. En driftig turistentreprenör som lockat många européer att uppleva Skandinavien. En personlig vision har länge varit att bo helt off grid.
– Min inspiration kommer från poeten Dan Andersson, han beskriver enkelheten, naturen och vad det gör med mig som människa på ett fint sätt.
Sommaren 2021 gjorde han verklighet av drömmen. Stugan som i pandemitider inte hade så många gäster blev i stället hans hem på heltid.
– Jag sålde ett stort hus som var dyrt att sköta och värma upp, och fick hjälp av en kunnig man att installera en solcellsanläggning med tillhörande batterier här på ön.
Anläggningen ger ”vanlig” 220 volts el så att Jeroen kan ha tvättmaskin, kylskåp, varmvatten och andra praktikaliteter. Samt internet, vilket gör att han kan arbeta från stugan. Det fungerar väldigt bra från mitten av mars till slutet av oktober, då producerar han massor av el. Sen blir det för mörkt.
Utmaningar att lösa
Det är inte bara energiförsörjningen som utmanar under de mörkaste månaderna. Eftersom stugan ligger isolerat och omgiven av vatten är det svårt att ta sig dit från mitten av november när vattnet börjar frysa, till början av december då isen lagt sig.
– Jag har fastnat både med båt och skoter. Jag försöker nu lösa hur jag ska ta mig hit och hur jag ska kunna ta vatten från sjön alla årstider, säger Jeroen.
För närvarande bor han delårsvis i Belgien, hos maken Sam som arbetar där och behöver vara på plats. Men planen är att fortsätta uppgradera stugan och att locka dit Sam så ofta det går. Fas två börjar nu i vår. Då ska Jeroen börja odla egna grönsaker och renovera en gammal jordkällare som finns vid huset.
En lugnare människa
Blev det då som han tänkte sig, med det nedkopplade livet? Ja, Jeroen är nöjd.
– Varje gång jag kommer tillbaka hit så går jag lite djupare, både i det praktiska och det mentala. Och jag har blivit en helt annan människa här, mycket lugnare.
Däremot är han inte säker på alla skulle kunna uppskatta att leva som han.
– Nej, inte vem som helst. Det är dels den teknisk-praktiska biten; du behöver till exempel kunna laga ett rör om det går sönder, för det finns ingen rörmokare som kommer på kort varsel. Jag brukar ringa en 80-årig gubbe i Åmot för support när det krisar. Det andra är det mentala. Jag träffar verkligen ingen här ute. Jag tycker om att vara så här ensam, men många uppskattar spontana möten för mycket för att kunna bo så här. Och det har jag respekt för.
Foto: Luca Oliveri