Sven Wadmans åttkantiga hus vid Storsjön väckte uppmärksamhet i SVT:s Husdrömmar 2019. Men hur gick det sen? Vi har pratat med ekovisionären som vill utmana byggnormerna med trä, solenergi och innovativa lösningar.
Den som följt SVT:s serie Husdrömmar minns kanske det åttakantiga huset i Fannbyn utanför Östersund? Med form inspirerat av en jurta – ett tält som används av nomadfolk i Sibiren – och byggt med trä som bas i grund, stomme och isolering.
– Jag ville att huset skulle ha en berättelse och ville spräcka normen. Jag läste ekobygg på högskola 1993 och sedan dess har det i princip inte kommit några väsentliga innovationer inom byggbranschen. Den är otroligt konservativ, säger Sven Wadman.
Hans husdröm är en 180 kvadratmeter stor träkonstruktion med utsikt mot åkrar och fjäll, samt ett tillhörande teknikhus med solceller på taket. Isotimber prefabricerade väggelement i trä och lösull av cellulosa i tak och golv ger bra isolation.
– Sen valde jag stora fönster som släpper in ljus, även om det innebär en kompromiss med energivärdet, säger Sven Wadman.
Proppfyllt med innovationer
Det kanske inte låter så märkvärdigt men husets berättelse stannar inte där. Allt är noga genomtänkt för sund inomhusmiljö och för att ta till vara energi på bästa sätt. I husets kärna finns det så kallade “solrummet”, husets kanske mest nytänkande beståndsdel som spelar en central roll både för uppvärmningen och inomhusklimatet.
– En av innovationerna i huset är att ha ett levande filter av inomhusluften; växter som har bra förmåga att neutralisera kemikalier. Det blir som en lunga i huset.
Inneluften hämtas 40 meter bort i skogen, pumpas in och förvärms (eller kyls under den varma årstiden) innan det kommer in i solrummet. Därifrån tas det vidare in i huset genom en värmeväxlare. Dessutom tas värmen i rummet till vara genom en aluminiumklädd slang. När vattnet i slangen värms upp pumpas det ner i jorden under huset, där det skapar ett ”energilager” som räcker ända in på vintern.
– Det är min egen innovation, även om ordet är lite överdrivet. Värmen i jorden under solrummet gör att temperaturen vid jordytan aldrig går under tolv grader, inte ens under vintern. Det i sin tur gör att det går åt mindre energi för att värma upp huset, förklarar han.
Ett hus för här och nu
Att bygga med nya material och nya tekniska lösningar – det låter som upplagt för problem. Vad har varit svårast?
– Min ekonomiska kalkyl byggde på att jag skulle få mitt fritidshus sålt. Men sen kom pandemin och försäljningen drog ut på tiden. Jag fick dra i handbromsen för bygget, det är först nu jag kan göra de sista installationerna i solrummet.
Hantverkarna jobbar hårt för att färdigställa allt inför SVT:s uppföljande besök, bara någon vecka in i oktober. Är det något han skulle ha gjort annorlunda, om han skulle börja om?
– Väldigt lite, men om jag skulle bygga idag skulle jag funderat ett snäpp till på teknikhuset, och förmodligen tagit in det i huset i stället.
Eremit av modernt snitt
Svens ursprungliga tanke var att huset skulle låta honom leva ”off grid” – självförsörjande på energi och med mat från närområdet. Kanske extraknäcka som dräng åt grannen som är bonde.
– Jag skulle vara en eremit av modernt snitt, säger Sven och skrattar lite.
Men efter att ha rensat i en gammal byggnad på tomten fick han harpest och hamnade på intensiven. Där bestämde han sig för att bygga ett hus att leva i här och nu, för ”nuet är det enda man vet att man har”. Idag jobbar han som innovationsrådgivare på Mittuniversitetet och är nöjd med sitt hus nära naturen.
– Just nu när vi pratar springer en ekorre upp i tallen här bredvid. Älgarna brukar ströva tvärs över tomten här nedanför och jag är mitt i naturen när jag kliver ut genom dörren.
Läs mer om Casa Octagon och se huset i 3D på casaoctagon.se