Hönor i trädgården – så kommer du igång

Drömmer du om frukostägg från egna hönor? Det är enklare än du tror att ha en flock som ger ägg för husbehov. Dessutom är det roligt. Vi har pratat med Karin Neuschütz, mångårig hönsägare och författare till två böcker om höns, om vad du bör tänka på.

Du behöver inte bo på landet för att ha hönor. Även en vanlig villatomt kan rymma ett hönshus stort nog för några pickande fjäderfän.

– Jag har haft höns sedan 1980 när jag bodde i Bromma. Det fungerar jättebra att ha hönor i en vanlig trädgård. Men du behöver prata med grannarna så att de är med på noterna, säger Karin Neuschütz.

Många år med höns och ett stort intresse för deras sociala liv och beteenden har gett henne en särskild blick för deras behov. Det är inte så krångligt, men du behöver ordna det praktiska:

– De behöver ett hus som är tillräckligt stort och ligger på torr mark. Och där krävs en viss inredning; sittpinnar, värpreden, med mera. Dessutom ska det finnas en utegård där kan vistas utan att bli angripna av rovdjur, säger Karin.

Innan du sätter i gång bör du också kolla med din kommun vad som gäller. Medan vissa kommuner tillåter en mindre flock utan ansökan, kräver andra att du söker tillstånd.

Nytt liv för lekstugan
Intresset för höns växer, hand i hand med intresset för trädgårdsodling. Det märks i hönsforum på internet, på trädgårdsmässor och i direkta frågor till de som redan har höns. Diskussioner om att Sverige behöver bli mer självförsörjande har kanske också bidragit, samt att fler flyttar ut på landet. Karin säger att hon ofta får frågor som ”jag har en gammal lekstuga på tomten, kan jag göra om den till hönshus?”.

– Då brukar jag fråga om de har staket också. Det är ofrånkomligt att hönorna ger sig på rabatter och de smiter gärna över till grannen om de kan.

Karins egna odlingar vid huset i Järna har fått vänja sig vid hönsbesök. Och hon själv tycker bara att det är trevligt med sällskap:

– Om jag är ute trädgården och gräver är de väldigt nyfikna. De kommer rusande när jag går ut och sätter sig gärna på spaden för att se om jag gräver upp något gott.

Pratar “hönsiska”
Egna ägg till frukost är förstås en stor del av behållningen men sällskapet smäller också högt. Karin säger att hon kan sitta länge och titta på allt hönorna tar sig för.

– De är egna personligheter, har olika smak när det gäller mat och olika temperament. Man lär känna sina hönor, deras läten och vad de betyder. Och jag har lärt mig hur jag kan kommunicera med dem.

Ibland hör man talas om familjer som skaffar sommarhöns som de hyr från någon bonde. Är det en bra start på livet som hönsägare?

– Att låna hönor under kortare tid är tyvärr lite problematiskt. När de kommer tillbaka till sin ursprungsflock är de ”främlingar” och blir lägst i rang. Andra hönor kan då bli väldigt stygga mot dem.

Då är det bättre att vänta tills man har förutsättningarna för att gå ”all in” och satsa på ett uthålligt hönshållande.

8 tips för nybörjaren
– det här behöver du tänka på

  1. Prata med grannarna. Det är A och O för sämjan, och med positivt inställd omgivning har du kanske också hjälp när du reser bort.
  2. Kolla med din kommun. I många kommuner behöver du söka tillstånd för att ha höns i en villaträdgård, och ofta behövs särskilt tillstånd för att ha tupp.
  3. Hönshus ska stå på en torr plats och vara vinterbonat. Jordbruksverket har minimiregler för golvyta, men för att flocken ska ha det bra året runt är det en god idé att ta till i överkant.
  4. Inuti hönshuset ska det bland annat finnas sittpinnar, värpreden och ett så kallat sandbad där hönorna kan sköta om sin fjäderdräkt. Karin rekommenderar också en gödselhylla under sittpinnarna för att underlätta rengöring. En värmelampa håller värmen under vintern och gör att hönor och vattenautomat inte fryser.
  5. Det ska finnas en stängslad gård som hönorna kan vara ute i, helst med tak som håller marken torr, men åtminstone nättak som håller rovfåglar på avstånd. Stängslet måste utformas så att inte räv och andra hönsjägare gräver sig in.
  6. Hönor är djungelvarelser så de uppskattar något att klättra i. Finns det ingen växtlighet i hönsgården kan du sätta upp grenar, ställa in en stol, hänga upp en gunga och annat som stimulerar.
  7. Planera förvaring: du behöver någonstans att ha foder, städprylar och andra tillbehör. Ju mer praktiskt, desto enklare blir det att ta hand om din flock.
  8. Det går att ha hönor om du bor i lägenhet och det finns en grön innergård. Om ni går samman några stycken kring skötseln bör det ändå vara någon som har det övergripande ansvaret.

Mer om höns i trädgård
Fler tips finns i Karin Neuschütz böcker ”Höns i trädgård” och ”Höns”. Båda finns i bokhandeln och går också att låna på bibliotek för den som ännu inte bestämt sig.

Det finns också många lokala och regionala Facebook-grupper för utbyte av tips, förmedling av ägg och kycklingar.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Öppet
Ring oss
Idag: 9.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Stängt