Undvik att äggröran blir pannkaka.

Kokt, stekt eller varför inte pocherat? Visste ni att fredagen som kommer är Internationella äggdagen? Japp, ett av våra mest populära och använda livsmedel har fått en egen dag i kalendern.

Ägg är perfekt eftersom det går att variera i oändlighet. Dessutom är det väldigt nyttigt. Att förvara ägg kan däremot vara lite knepigt, gäller bäst-före på kartongen och hur vet man om ägget är gammalt?

Här är mina bästa tips som skapar ordning i äggröran hemma och förhindrar att allt blir pannkaka.

1. Okokta ägg kan förvaras i rumstemperatur, men de håller sig 1-2 månader längre än bäst-före-datum om du förvarar dem i kylskåp med den spetsiga sidan ner.

2. Kokta oskalade ägg håller sig en vecka i kylskåp om de kyls ner inom 2 timmar efter tillagning.

3. Testa om ägget är gammalt genom att lägga det i rikligt med vatten, flyter det upp till ytan är det inte längre ätbart.

4. Kokta och okokta ägg kan förvaras i samma kartong, märk de som är kokta med en glad gubbe.

5. Äggskal går utmärkt att kompostera eller ge till hönor så att de värper fler ägg med hårda skal. 

6. Äggkartongen kan du återanvända till förvaring av till exempel påsk/ dekorationsägg, julgranskulor, skruvar, gem, nålar, trådrullar, knappar och andra småsaker.

Blir det äggröra eller omelett härnäst?

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör.