Tips från Enkelhetscoachen: Vårdagsrensa i fyra enkla steg.

Visst är det härligt att våren sakta börjar närma sig. Det är inte lika härligt när allt damm kommer fram och du går vilse i förrådet på jakt efter alla saker som glömts bort över vintern. Allt som göms i snö, eller vad vi brukar säga. Visste du att vi inte använder 80 procent av allt vi äger? Efter en ordentlig vårrensning hittar du lättare bland dina prylar. Som hjälp på traven har jag listat några enkla knep.

1. Tänk ”En sak in – en sak ut” och rensa redan i butiken genom att ställa dig frågan: vilken sak eller klädesplagg ska jag göra mig av med om jag köper denna? Då får du inte hem fler saker du inte behöver.

2. Var realistisk och börja smått. Rensa en låda eller ett skåp i taget.

3. Var smart och lat när du rensar garderoben. Häng alla galgar bakvänt. Varje gång du använt ett plagg hänger du tillbaks galgen framvänd (som vanligt). Efter 3-6 månader kan du enkelt rensa ut de kläder du inte använt (kläderna med de bakvända galgarna).

4. Den understa tredjedelen i en klädhög är oftast plagg du inte använder.

Om du inte älskar något, använder det eller om det ger dig obehagliga känslor, ge bort det till någon som uppskattar det mer än du eller sälj det på Blocket. Du kan få pengar att göra något roligt för och hittar lättare de saker du faktiskt värdesätter.

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör.