Tips från Enkelhetscoachen: Testa lätt-som-en-plätt dieten.

Ibland känns kvällsmåltiderna som oöverstigliga berg. Speciellt när du kommer hem trött efter jobbet eller står rådvill i matbutiken och varken vet vad du har hemma eller ska laga. För att underlätta inköp och matlagning har jag gjort en lista med tips som sparar både tid och pengar.

1. Förvara ingredienser i genomskinliga burkar och lådor. Då ser du enkelt vad du har hemma och minskar dubblettinköp.

2. Planering är A och O: Börja med att skriva vecko- eller månadsmenyer. Skriv inköpslistan innan du åker till affären. Om du skriver den utifrån var sakerna står i hyllorna spar du tid i butiken. Det finns även listappar till din smarttelefon där du kan spara de saker du behöver köpa ofta.

3. Storhandla. Köp hem det du behöver för en eller två veckors matlagning på en gång.

4. Var smart och lat. Det går utmärkt att använda rester som grund till andra rätter. Tomatsoppa kan användas som sås till pastan. Söndagssteken blir pytt i panna. Våga vara kreativ!

5. Laga för fler personer så att det räcker till matlåda dagen därpå. Det kan spara tiotusentals kronor under ett år!

Och till sist: se till att diskbänken är undanplockad och ren vid dagens slut så underlättar du morgondagens matlagning. Smaklig måltid!

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör.