Tips från Enkelhetscoachen: Bli kvitt onödiga kvitton.

En tjock plånbok är det nog ingen som tackar nej till, förutsatt att den inte vuxit av alla kvitton du matat den med. När det är svårt att hitta pengar och tillgodokvitton i plånboken är det dags att få ordning och med det bättre koll på ekonomin.  

Med dessa 5 tips får du direkt en lättare plånbok och hittar enkelt både kontanter och kvittot du behöver för att reklamera den där trasiga vinterkappan du köpte i höstas. 

1. Börja med att bestämma minst en fast tid i veckan då du går igenom plånboken, så hinner den inte ens börja svämma över.

2. Spara bara de kvitton som du behöver ha kvar för redovisning, garanti eller byte. Kvittot för de där goda bullarna till lördagsfikat behöver du alltså inte spara.  

3. Förvara alla kvitton på ett ställe. En låda, en plastficka eller en egen pärm fungerar utmärkt. Sortera dem i kategorier.  

4. Gå igenom de sparade kvittona en till två gånger per år och rensa bort de som inte längre är giltiga för byte eller garanti. De flesta kvitton ska sparas i 3 år. Det finns även de kvitton som ska sparas i 7 och 10 år, eller för evigt. Vänd dig till konsumentverket för att se vad som gäller i ditt fall. 

Enkelt va? Nu behöver du inte stå och leta efter kontanter nästa gång du ska köpa godis efter jobbet. Och du – glöm inte att slänga kvittot efteråt!

 Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör.