#InteHeltEnkelt

Du ska inte behöva vara revisor för att förstå en faktura.Få ordning på sladdarna hemma.

Visst är det trevligt med elektriska prylar som gör vardagen lite roligare? De flesta brukar vara överens om att sladdar över halva golvet och bakom bänkar inte är lika roligt, särskilt inte när de samlar damm. Vill du också reda ut sladdkaoset?

Här följer mina 5 bästa tips för att få ordning på sladdarna.

1. Ha rätt längd på sladden så minskar du mängden sladd som tar plats.

2. Fäst kablarna längs väggen. Järn och bygghandlare har en mängd olika varianter att välja mellan för att det ska passa dina behov och stil.

3. Märk sladden med vad den går till, även de du inte använder.

Några exempel på ”märkare”:

  • Tejp (i olika färger) med text.
  • Påsförslutare som man får med när man köper bröd i affären.
  • Gummisnodd med en etikett.

4. Kablar till dator och telefonladdare som lätt ramlar ner på golvet kan hakas fast med en pappersklämma som fästs i bordskanten.

5. Sladdar som inte används kan rullas ihop och förvaras i tomma toalettrullar, i en låda. Glöm inte att skriva på toalettrullen vad sladden går till.

OBS! Kabellådor gör att sladdarna ”försvinner” på ett enkelt sätt men se till så att det finns gott om luft mellan sladdarna annars finns risk för överhettning och brand.

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. 
Planera vardagen som en stjärnkock.

Att vara proffskock och leverera mat av hög kvalité är ingen lätt match, men det finns knep som underlättar. Visste du att stjärnkockarnas knep även lätt går att överföra till din vardag så att du på ett enkelt sätt kan bli proffs på att hantera vardagslivet?

I min tidigare karriär som kock var min favoritsyssla nämligen Mise en place, som betyder “allt på plats”. Det innebär att du förbereder inför matlagningen genom att ta fram allt du behöver innan du börjar. Att överföra det här till vardagen får dig att alltid vara redo och slippa onödig stress och strul.

Så här gör du din Mice en Place för dagen:

1. Förbered och lägg fram det behöver för nästa dag. Det kan vara till exempel gymkläder, brev att posta, och barnens matsäck.

2. Lägg alla saker på sin plats innan du avslutar dagen och går och lägger dig.

Så här gör du din Mice en Place för en uppgift:

1. Se till att du har alla saker och information som behövs för att slutföra uppgiften.

2. Plocka fram sakerna/informationen innan du börjar.

3. Lägg tillbaks alla saker och information på sin plats när du är klar.

Att ha ordning och reda i vardagen innebär att hittar saker när du behöver dem, du blir effektivare och minskar risken för dubbelinköp och sparar därmed pengar.

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. 
Så skapar du hållbarhet i kalendern.

Tackar du oftare ja än nej och kommer på först i efterhand att du egentligen inte hinner? Då är det dags att rensa i kalendern och byta vana, så att du får mer tid över, blir effektivare och långsiktigt får ett hållbarare liv.

Här är mina fem bästa tips för att få en hållbar kalender:

1. Gå på fritidsaktiviteter som du blir glad och mår bra av.

2. Tacka ja till möten där du har en tydlig roll, vet vad du ska bidra med och som helst av allt hjälper dig komma framåt i ditt arbete.

Om du är osäker, fråga om syfte och mål med mötet och vad som förväntas av dig.

3. Planera in max tre möten eller totalt tre timmars mötestid per arbetsdag och max tre fritidsaktiviteter per vecka. Det gäller även familjeaktiviteter.

4. Planera in 30 minuter innan och efter varje möte.

Innan mötet förbereder du dig genom att läsa igenom tidigare protokoll, agenda och resultat av dina att-göra-uppgifter. Glöm inte att fylla på kaffe- eller tekoppen innan mötet börjar!

Efter mötet summerar och planerar du in det du ska göra till nästa möte. Hinner du göra uppgifterna direkt efter mötet är det toppen!

5. Boka in/blocka en arbetsdag i veckan som du bara ägnar åt dig själv, att-göra-uppgifter och planering.

Ta en punkt i taget och gå vidare till nästa när du känner dig redo, det ökar dina chanser att lyckas!

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. 
Undvik att äggröran blir pannkaka.

Kokt, stekt eller varför inte pocherat? Visste ni att fredagen som kommer är Internationella äggdagen? Japp, ett av våra mest populära och använda livsmedel har fått en egen dag i kalendern.

Ägg är perfekt eftersom det går att variera i oändlighet. Dessutom är det väldigt nyttigt. Att förvara ägg kan däremot vara lite knepigt, gäller bäst-före på kartongen och hur vet man om ägget är gammalt?

Här är mina bästa tips som skapar ordning i äggröran hemma och förhindrar att allt blir pannkaka.

1. Okokta ägg kan förvaras i rumstemperatur, men de håller sig 1-2 månader längre än bäst-före-datum om du förvarar dem i kylskåp med den spetsiga sidan ner.

2. Kokta oskalade ägg håller sig en vecka i kylskåp om de kyls ner inom 2 timmar efter tillagning.

3. Testa om ägget är gammalt genom att lägga det i rikligt med vatten, flyter det upp till ytan är det inte längre ätbart.

4. Kokta och okokta ägg kan förvaras i samma kartong, märk de som är kokta med en glad gubbe.

5. Äggskal går utmärkt att kompostera eller ge till hönor så att de värper fler ägg med hårda skal. 

6. Äggkartongen kan du återanvända till förvaring av till exempel påsk/ dekorationsägg, julgranskulor, skruvar, gem, nålar, trådrullar, knappar och andra småsaker.

Blir det äggröra eller omelett härnäst?

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. 
5 vanligaste bortförklaringarna för att inte slänga.

Visste du att vi inte använder 80 procent av det vi äger? Trots det kan det ändå vara svårt att rensa. Här följer några riktlinjer som gör det lättare att sätta igång. 

De vanligaste ursäkterna till att spara onödiga saker är: 

  1. Den kan vara bra att ha. 
  2. Det är en gåva. 
  3. Det är en släktklenod. 
  4. Den kostade en massa pengar. 
  5. Barnen kanske vill ha den. 

För att förenkla rensningen kan du istället fråga dig själv: Använder jag den? Hur ofta i så fall?

Om jag behöver den någon enstaka gång, kan jag låna den från en vän istället? 

Älskar jag den eller skulle någon annan uppskatta den mer än jag? 

Om du fastnar vid att ”barnen kanske vill ha den”: samla sakerna på ett ställe, till exempel i lådor eller i ett rum. Sedan bjuder ni hem barnen på middag och förbereder dem på att de ska ta med sig det de vill ha.

Saker som blir över och som du inte vill ha gör du dig av med.

Tips: Om du inte älskar det, använder det eller om det ger dig obehagliga känslor, ge bort det till någon som uppskattar det mer än du, alternativt sälj det och gör något roligt för pengarna! 

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör.

Tips från Enkelhetscoachen: Få koll på bild-kaoset i datorn.

Numera är det enklare än någonsin att föreviga ögonblick med foton. Du behöver knappt en digitalkamera om du har en bra smartphone. Idag slipper du både vänta på framkallning och spara bilderna i fotoalbum som tar onödig plats.

Men hur ser det egentligen ut i din dator, där du har sparat ner dina bilder? Här följer fem tips som gör att du får ordning och reda på bilderna.

1. Ta bort bilder som du vet att du inte ska ha kvar innan du för över dem till datorn.
2. För över bilderna till datorn och gå igenom alla igen och rensa ytterligare. Ibland är det lättare att se i datorn om ett foto blev bra eller inte.
3. Sortera dina foton efter en händelse och ett datum. Skapa en mapp för varje händelse, till exempel "Annas 30-årsfest 7 mars 2015" och "Kalle fiskar i Möckeln sommaren 2014".
4. Om du vill ha extra koll kan du märka varje kort i filnamnet, med vem som är med på bilden.
5. Lägg upp bilder i album online, så kan de lätt delas med släkt och vänner och du har säkerthetskopior om det skulle hända något med datorn.

Och du...glöm inte att titta på dem med jämna mellanrum, du har trots allt sparat dem för att se dem!

Lycka till!

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör.


Tips från Enkelhetscoachen: 5 tips för er som reser med barn.

Snart är sommaren här och det är dags för semester. Ska du ut och åka bil med barn är det bra att ligga steget före och vara förbered för oförutsedda händelser. Med dessa enkla tips får du mer tid över till att njuta av semestern.

1. Se till att ha underhållning
 som spel, kritor och papper eller film lättillgängligt. Förvara gärna underhållningen i en låda mellan barnen i baksätet eller i en förvaringsficka som hängs på stolen framför.

2. Skriv ner tävlingar hela familjen kan vara med på under resan. Exempelvis vinktävlingen: vinka till personer utanför bilen. De som vinkar tillbaka är ”jordgubbar”, de som inte gör det är sura ”krusbär”. Först till 10 jordgubbar vinner!

3. Köp och förbered snacks innan ni åker så spar ni både tid och pengar och det blir lättare att tänka på hälsan. Skala och dela frukt och grönsaker och lägg dem i mindre påsar eller burkar.

4. Packa kläder efter dag; lägg byxor, tröja, strumpor och underkläder i plastpåsar med ziplock och skriv dag på påsen. Ett alternativ till plastpåse är packpåsar i tyg med blixtlås.

5. Involvera barnen i packningen, det gör det lättare för dem att klä sig själva och de tycker ofta det är roligt att få ta ansvar.

Nu har du förhoppningsvis ett gäng glada barn längst bak i bilen. Och du glöm inte att ta mellanmålspauser i tid!

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. 


Tips från Enkelhetscoachen: Rensa skrivbordet på 60 minuter.

Skrivbordet drar lätt till sig allt möjligt som inte hör dit. Hur många kaffekoppar och tidningar har du på ditt? Det kan vara dags att rensa så att du kan arbeta i lugn och ro utan onödigt plotter som tar uppmärksamhet från det du egentligen ska fokusera på.

Börja med att avsätta en tid i kalendern då du inte blir störd. Och glöm inte att ta en före-städ-bild för att se hur duktig du varit när du är klar!

Dags att rensa. Töm skrivbordet på allt löst. Exempelvis papper, pennor, tillbehör och torka av.

Gå igenom allt och dela upp materialet i tre högar.

Behåll: allt du behöver för att göra ditt jobb.

Sortera det du ska ha kvar i kategorier. Exempelvis att-göra-uppgifter, offerter, tidningar, projekt, pennor. Sortera på ett sätt som du förstår och som fungerar i din vardag.

Återlämna: det som inte är ditt.

Återvinn/släng/ge bort:

– Allt som finns digitalt. Det behöver du inte ha kvar i pappersform.

– Allt som du inte har använt senaste året.

– Tidningar som du sparat utan att veta varför.

Lägg allt som du vill läsa i en “att- läsa-hög” som du får kika i när du rensat färdigt.

Och när du är klar, glöm inte att ta en efter-städ-bild för att se hur effektiv du varit!

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. 
Tips från Enkelhetscoachen: Ordning i kalender-kaoset på 5 minuter.

För många är kalendern ett måste för att ha koll på allt som ska göras och hinnas med. Det kan vara jobbmöten, barnens aktiviteter, träning, och ärenden som ska uträttas. Händer det att du också är dubbelbokad eller helt missar något viktigt som ska göras?

Här följer mina bästa tips på hur du kan få bättre koll på det som ska göras:

1. Ta 5-10 minuter varje dag för att gå igenom din kalender.

2. Gå igenom vad du ska göra nästa dag och närmsta veckan.

3. Skriv ner, eller allra helst, gör de förberedelser som behövs för nästkommande dag direkt. Packar du träningsväskan redan på kvällen spar du tid på morgonen när det ofta är stressigare att komma iväg. Barnens matsäck till picknicken är enklare att göra på kvällen och glöm inte att packa ner det viktiga pappret till mötet!

4. Notera vad du behöver planera, ha med dig och förbereda inför möten och aktiviteter kommande veckan eller månaden. Ta fram en rapport till säljmötet, betala medlemsavgiften till gymmet och ta med Tinas tröja på torsdag.

5. Ha som vana att dubbelkolla morgondagens aktiviteter och förberedelser kvällen innan så du är säker på att du är förberedd.

Visst är det skönt att vara förberedd och slippa sista minuten-stressen?

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. 
Tips från enkelhetscoachen: Nyckelkoll botar morgonstressen.

Nycklarna, glasögonen och mobilen verkar få fötter i de flesta hem. Brukar du också stressat springa runt och leta efter bilnyckeln precis när du ska åka och famla runt efter läsglasögonen när du får sms?

Här är mina fem bästa tips för att slippa lägga tid på att leta efter nödvändiga saker:

1. Ge sakerna ett hem, en egen bestämd plats. Om det är en sak som flyter runt och behöver flyta runt i hemmet, som till exempel mobilen, hitta en plats i varje rum.

2. Lägg sakerna på sin plats, alltid, inga undantag.

3. Ha en skål i hallen där du lägger småsaker du ska ha med dig när du lämnar hemmet, till exempel mobil, nycklar och bensinkort. Glöm inte att rensa skålen med jämna mellanrum då många märkliga saker tycks hamna där.

4. Måla nycklar i olika färger utifrån vart de går eller vems de är. Till exempel grön för garagenyckel, gul för tvättstugan, blå för Annas hemnyckel och så vidare. För att hålla koll på färgerna kan du skriva upp vilken färg som går vart och tillhör vem på en lapp
 och tejpa upp innanför dörren till städskåpet.

5. Båtnyckelknepet: Sätt en så stor nyckelring på nyckeln att du måste hänga upp den när du kommer innanför dörren.

Nu hoppas jag att du kan lämna hemmet lite mindre stressad och läsa det där sms:et i lugn och ro.

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. 


Tips från enkelhetscoachen: 5 kom-igång-tips för en enklare vardag.

Har du också fått intryck av att organiserade människor är kalla robotar med avskalade hem helt utan känsla? Att vara organiserad behöver inte betyda att man har ett kliniskt rent supertråkigt hem, men det betyder ofta att man har en lite lättare vardag med färre stressiga moment. För en strukturerad vardag underlättar vårt annars hektiska liv.

Här är mina fem bästa tips till dig som inte vet var du ska börja för att bli organiserad.

1. Ta bort en sak eller två för varje ny sak du köper eller lägger till.

Det här gäller även att-göra-uppgifter i kalendern.

2. Ge alla saker och dokument ett hem. Då vet du direkt var du ska lägga viktiga papper och städar snabbt undan barnens leksaker.

3. Märk mappar, lådor, hyllor och burkar med innehållet.

4. Lägg tillbaks saker och dokument på sin plats när de
 inte används. De hittar inte tillbaka hem av sig själv!

5. Ta 10 minuter i slutet av varje dag för att organisera dina tankar och ditt skrivbord eller hem. Då ger du morgondagen en bättre start.

Jag önskar dig lycka till! Du är redan på god väg mot en enklare och mer organiserad vardag.

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. 

Tips från enkelhetscoachen: Så slipper du omaka strumpor i tvätten.

Hör du till dem som väntar tills det bara finns en ren skjorta kvar i garderoben eller letar du efter matchande strumpor i en ständigt växande hög av ren tvätt? Tvätt är ofta en evighetsmaskin som aldrig tar slut, men det finns knep för att spara tid.
Här kommer fem tips som förenklar tvättproceduren.

1. Sortera smutstvätten direkt. Ha olika kärl och korgar för kulörtvätt, vittvätt, fintvätt och så vidare. Stapelbara kärl som är avsedda för återvinning passar utmärkt även för tvätt.

2. Sätt upp stänger istället för tvättlinor och häng all tvätt på galgar.
När tvätten är torr är det bara att haka av hela bunten med galgar och hänga in direkt i garderoben.

3. Med tvätten på galgar blir kläderna inte heller lika skrynkliga och du får inga veck av vikningen. Bäst av allt är att du spar all den tid som det tar att vika.

4. När du torktumlat är det smart att vika tvätten direkt. Då är den lättare att stryka och har du tur behöver du inte stryka alls. Låt alltså inte tvätten ligga kvar i IKEA-kassen eller i en hög på sängen i flera dagar.

5. Köp identiska strumpor till alla i familjen så slipper ni sortera. Välj en modell eller färg per familjemedlem. Lite tråkigt kanske, men det sparar mycket tid!

Visst är det skönt att slippa se tvätthögar och alltid ha ett par rena matchande strumpor?

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. 


Gaffel som tacostöd.

Blågula traditioner som schlager kräver klassisk svensk husmanskost. Så här enkelt förhindrar du att tacon tippar omkull.


Knixigt att backa in bilen i garaget? En boll i ett snöre underlättar avståndsbedömningen och gör det lättare att sikta rätt.


Tips från Enkelhetscoachen: Vårdagsrensa i fyra enkla steg.

Visst är det härligt att våren sakta börjar närma sig. Det är inte lika härligt när allt damm kommer fram och du går vilse i förrådet på jakt efter alla saker som glömts bort över vintern. Allt som göms i snö, eller vad vi brukar säga. Visste du att vi inte använder 80 procent av allt vi äger? Efter en ordentlig vårrensning hittar du lättare bland dina prylar. Som hjälp på traven har jag listat några enkla knep.

1. Tänk ”En sak in – en sak ut” och rensa redan i butiken genom att ställa dig frågan: vilken sak eller klädesplagg ska jag göra mig av med om jag köper denna? Då får du inte hem fler saker du inte behöver.

2. Var realistisk och börja smått. Rensa en låda eller ett skåp i taget.

3. Var smart och lat när du rensar garderoben. Häng alla galgar bakvänt. Varje gång du använt ett plagg hänger du tillbaks galgen framvänd (som vanligt). Efter 3-6 månader kan du enkelt rensa ut de kläder du inte använt (kläderna med de bakvända galgarna).

4. Den understa tredjedelen i en klädhög är oftast plagg du inte använder.

Om du inte älskar något, använder det eller om det ger dig obehagliga känslor, ge bort det till någon som uppskattar det mer än du eller sälj det på Blocket. Du kan få pengar att göra något roligt för och hittar lättare de saker du faktiskt värdesätter.

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. Tips från Enkelhetscoachen: Testa lätt-som-en-plätt dieten.

Ibland känns kvällsmåltiderna som oöverstigliga berg. Speciellt när du kommer hem trött efter jobbet eller står rådvill i matbutiken och varken vet vad du har hemma eller ska laga. För att underlätta inköp och matlagning har jag gjort en lista med tips som sparar både tid och pengar.

1. Förvara ingredienser i genomskinliga burkar och lådor. Då ser du enkelt vad du har hemma och minskar dubblettinköp.

2. Planering är A och O: Börja med att skriva vecko- eller månadsmenyer. Skriv inköpslistan innan du åker till affären. Om du skriver den utifrån var sakerna står i hyllorna spar du tid i butiken. Det finns även listappar till din smarttelefon där du kan spara de saker du behöver köpa ofta.

3. Storhandla. Köp hem det du behöver för en eller två veckors matlagning på en gång.

4. Var smart och lat. Det går utmärkt att använda rester som grund till andra rätter. Tomatsoppa kan användas som sås till pastan. Söndagssteken blir pytt i panna. Våga vara kreativ!

5. Laga för fler personer så att det räcker till matlåda dagen därpå. Det kan spara tiotusentals kronor under ett år!

Och till sist: se till att diskbänken är undanplockad och ren vid dagens slut så underlättar du morgondagens matlagning. Smaklig måltid!

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. 

 Tips från Enkelhetscoachen: Bli kvitt onödiga kvitton.

En tjock plånbok är det nog ingen som tackar nej till, förutsatt att den inte vuxit av alla kvitton du matat den med. När det är svårt att hitta pengar och tillgodokvitton i plånboken är det dags att få ordning och med det bättre koll på ekonomin.  

Med dessa 5 tips får du direkt en lättare plånbok och hittar enkelt både kontanter och kvittot du behöver för att reklamera den där trasiga vinterkappan du köpte i höstas. 

1. Börja med att bestämma minst en fast tid i veckan då du går igenom plånboken, så hinner den inte ens börja svämma över.

2. Spara bara de kvitton som du behöver ha kvar för redovisning, garanti eller byte. Kvittot för de där goda bullarna till lördagsfikat behöver du alltså inte spara.  

3. Förvara alla kvitton på ett ställe. En låda, en plastficka eller en egen pärm fungerar utmärkt. Sortera dem i kategorier.  

4. Gå igenom de sparade kvittona en till två gånger per år och rensa bort de som inte längre är giltiga för byte eller garanti. De flesta kvitton ska sparas i 3 år. Det finns även de kvitton som ska sparas i 7 och 10 år, eller för evigt. Vänd dig till konsumentverket för att se vad som gäller i ditt fall. 

Enkelt va? Nu behöver du inte stå och leta efter kontanter nästa gång du ska köpa godis efter jobbet. Och du – glöm inte att slänga kvittot efteråt!

 Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör. 


Tips från Enkelhetscoachen: Så här gör du slut med räkningshögen!

Bildas det snabbt högar av post hemma? Tillhör du dem som förvarar brev i återvinningshögen så att viktiga papper och räkningar försvinner? Då kan jag hjälpa dig.

Här följer 5 busenkla tips för hur du förvandlar köksbordet till effektiv postcentral på nolltid.  

1. Gå igenom posten direkt när du kommer hem. Innan du kastar dig över andra måsten. 

2. Gör dig av med det som du inte ska ha kvar. Bara ner med det direkt i pappersåtervinningen! 

3. Lägg allt du behöver läsa på en bestämd plats. Läsa får du göra sen. 

4. Registrera räkningarna för betalning. De flesta banker har en smart telefon-app för snabb och enkel inscanning av räkningar. Om du väljer att inte registrera räkningarna direkt sparar du dem på ETT ställe. Lägg dem inte tillsammans med lappen om föräldramöte i skolan och det där receptet som du rivit ut. 

5. Lägg undan det du ska spara (exempelvis försäkringsbrev eller information från Skatteverket), där de ska vara. Orkar du inte sortera in i pärmar/mappar direkt går det utmärkt att ha en ”Att sortera in plats” som töms med jämna mellanrum. 

Fastna nu inte med tidningen eller andra tidstjuvar. Det gör dig bara distraherad från det du egentligen skulle göra – ta hand om posten!

Brita Hahne är grundare av Smpl och professionell enkelhetscoach och organisatör.