2019-09-30
Hejdå plast – hej bambu och mjölk!

Snart sätts det stopp för engångsartiklar i plast som tops, sugrör och bestick. Och alternativen till att ersätta plasten, de är många.

Användningen av plast ökar i världen vilket förstör vår miljö, inte minst våra hav. Och engångsartiklarna är en av de stora bovarna, bara i USA förbrukas omkring 500 miljoner plastsugrör – per dag (!). Från och med år 2021 förbjuds engångsartiklar i plast i EU, här är några av de material som kan komma ersätta plasten:

Potatis
Råvaran är potatisstärkelse och kräver ingen särskild tillverkningsprocess utan går att formspruta, precis som andra plaster. Enligt företaget Solanyl fungerar det utmärkt för till exempel engångsbestick, förpackningar, påsar och… goflpeggar!

Bambu
Bambu är ett hållbart material som kan växa snabbt utan bekämpningsmedel. I dag hittar du engångsartiklar av bambu som är miljövänliga, biologiskt nedbrytbara och komposterbara.

Träfiber
Förvandla trä till plast? Absolut. Trädens cellulosa kan brytas ner till socker och jäsas till etanol och ur etanolen går det sedan att ta fram eten. Eten används i sin tur för att tillverka polyeten, en av våra vanliga plastsorter.

Mjölk
Amerikanska forskare har lyckats skapa helt nedbrytbara förpackningar av mjölkproteinet kasein. Plasten kan användas till isolering, möbler, förpackningar och andra produkter. Den mjölkbaserade plasten är tålig och fri från gifter.

Bivax:
All den där plastfolien vi river av för att skydda maten som ska tillbaka in i kylen, den kan ersättas med bivaxfolie. Folien består av en bit bomullstyg som behandlats med bivax. En winwin – du minskar användningen av plast och understödjer samtidigt biodling.

 

Vill du prova att göra en bivaxfolie själv? Lätt som en plätt!

 

 

Källa: Ny Teknik, Sveriges Radio, Aktuell hållbarhet.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00