2019-02-28
Hej kompis! Kan du hjälpa mig?

Visst är det skönt att kunna be om hjälp. Och numer krävs det inte ens en människa för att få råd och support. Alexa (Amazon), Siri (Apple), Google assistant och Cortana (Microsoft) är några av våra nya kompisar i den smarta världen.

Digitala assistenter kan hjälpa oss på olika sätt genom röststyrda kommandon av olika slag och är snart ett naturligt inslag i varje hem. Genom röstinteraktion med din telefon, klocka, högtalare eller annan utrustning får du hjälp med allt från uppspelning av musik, podcasts eller ljudböcker till att göra listor, manövrera annan elektronik i hemmet, få koll på nyheter, väder, trafik, sport och annan realtidsinformation.

Prata med ditt hem
De virtuella assistenterna är helt enkelt inbyggda små högtalare som hela tiden uppmärksammar ljud och lyssnar efter olika typer av röstkommandon – alltid redo att hitta, manövrera och supporta. De finns i din smartphone och kan därifrån styra olika typer av automatiserande produkter för ditt hem, som exempelvis smart ljus (läs mer om det här), övervakningskameror, robotdammsugare eller andra typer av hemelektronik. Allt genom artificiell intelligens och maskininlärningsteknik. Google säljer inte mindre än en digital assistent i sekunden och den ökande trenden är med all säkerhet här för att stanna. Källa: Acando

Vem ska jag välja?
Vad de olika enheterna klarar av och inte och vilken man ska välja, råder det förstås delade meningar om. Här får var och en helt enkelt utgå från den utrustning man har sedan innan och vilka preferenser som ska styra. Många hyllar Alexa medan andra tycker att Google har de bästa funktionerna. Alldeles nyligen blev Google assistant dessutom svensktalande, vilket förstås ökat populariteten ytterligare. Siri (iOS) har länge varit en favorit och fortsätter att vara så. Morgondagen kommer förstås ge oss ännu fler kompisar att välja på.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00