Enkla Elbolagets logga
2019-08-29
Häng på delningstrenden och var schysst mot miljön

Intresset för att dela grejer med varandra blir bara större. Inte så konstigt med tanke på att du sparar pengar samtidigt som du är schysst mot miljön. Sugen att haka på? Här kommer några tips!

Att dela på saker och nyttja varandras resurser är egentligen inget nytt. I alla tider har vi lånat av varandra – verktyg, bostäder och jordbruksredskap. Tack vare alla nya digitala plattformar är det idag enklare än någonsin att låna av varandra.

Delade åsikter om delande
Det ökade intresset för att dela och låna – eller ”delningsekonomi” som det ibland kallas – har skapat debatt i både media och politik. Majoriteten ser delningsekonomin som en möjlighet till entreprenörskap och ett större utbud för användare medan vissa ser den som ett hot mot professionalism och trygghet. Men en sak är de flesta trots allt överens om – att dela på saker och i längden minska på vår konsumtion är bra för miljön.

Tre hyr-tips

 • Hyr din nya stil
  På Something Borrowed kan du hyra kläder för en fast kostnad och därmed få tillgång till nya stilar samtidigt som du spar på miljön. Du väljer hur många plagg du vill ha och hur ofta du vill få dem hemskickade.
  Webb: somethingborrowed.se
 • Dela på bilen
  Bli medlem i en bilpool och dela bil med andra. Då har du tillgång till bil när du behöver det, och slipper bilägandets fasta kostnader. Bilpooler finns över hela Sverige och ofta är bilarna miljöbilar. De flesta bilpooler har en fast månadsavgift och sedan betalar du hyra för den tid som bilen används. Månadsavgiften brukar ligga på mellan 50 och 350 kronor. Parkeringskostnad, reparationer, försäkring, däck och skatt ingår nästan alltid i priset.
 • Hyr allt från högtryckstvätt till vattenpipa
  Byggställning eller drönare – på Hygglo kan du hyra det mesta. Tjänsten startade 2016 med det enkla mottot ”saker ska användas”. Du kan tjäna pengar på att hyra ut saker du inte använder eller hyra saker när du verkligen behöver dem. Att annonsera på Hygglo är gratis och de sköter försäkring, betalning och verifiering via BankID.
  Webb: hygglo.se

Bilpoolen för dig som vill…

… vara med i Sveriges största bilpool.
Sunfleet har över 1100 bilar spridda på cirka 50 orter över hela Sverige. Anslutningsavgiften är 0 kronor.
sunfleet.com

… bara vill köra elbil.
Move about erbjuder enbart elbilar och laddar bilarna med elektricitet från förnyelsebara energikällor.
moveabout.se

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt