2020-09-28
Handla utan förpackning – ett första steg mot mindre avfall

”Zero waste” är en livsstil där man strävar efter att allt skräp man skapar under ett år ska rymmas i en liten glasburk. Verkar det svårt? Vi har träffat initiativtagarna bakom den förpackningsfria butiken Vågen för att ta reda på hur det egentligen funkar.

Människan är den enda arten som skapar avfall – ta en sekund och låt den tanken sjunka in. Livsstilen Zero waste går ut på att bevara jordens resurser genom ansvarstagande produktion, konsumtion och återanvändning.

– Det tar mycket energi att bära hem skräp som man sedan måste göra sig av med. Det kostar resurser både för miljö och ekonomi, säger Johanna Björkman, en av initiativtagarna bakom den förpackningsfria butiken Vågen i Östersund.

I förpackningsfria butiker kan du köpa matvaror, hygien- och hushållsartiklar utan plastförpackningar. Du tar själv med behållare och fyller med produkter i lösvikt. Men du kan även handla förpackningsfritt i vanliga mataffärer, exempelvis genom att aktivt välja att handla så mycket som möjligt på lösvikt och undvika onödiga förpackningar.
– Vi förstår att vi utmanar människors invanda beteenden men man kanske kan börja med att handla förpackningsfritt varannan gång, eller var tredje, föreslår Fanny Näslund, även hon grundare av Vågen.

Sopanalys en start
För att börja minska användandet av förpackningar tipsar Fanny om att spara alla sopor under en normal vecka och sedan gå igenom dem utifrån metoden 5R. Det står för: Refuse (vad jag kan avstå), Reduce (vad jag kan minska), Reuse (vad jag kan återanvända), Recycle (vad jag kan återvinna), Rot (vad jag kan förmultna).

– När jag började ställa om till mer förpackningsfritt kände jag en press på att få plats med allt avfall i en liten burk, men det är egentligen inte det som det handlar om, säger Fanny Näslund.

Hon tycker istället att man ska utgå från sina egna förutsättningar. Det är bättre att göra något än ingenting alls.
– Jag själv drar det inte så långt som att avstå mina favoritchips, säger Johanna Björkman och skrattar.

Låt förpackningarna leva – länge
På Vågen handlar många kunder i papperspåsar, för att sedan hälla över innehållet i burkar hemma. Påsen sparas och tas med nästa gång de ska handla.
­­– Det har hänt att folk har hört av sig och frågat om det är okej att ta med en gammal plastburk. Och det är det så klart! Zero waste handlar inte om att göra sig av med all plast utan att förlänga livslängden på de förpackningar du redan har, säger Fanny Näslund.

Första stegen mot Zero waste – så gör du:
1) Avstå engångsartiklar

  • Ta med egen låda till takeaway-mat
  • Ha alltid med en vattenflaska
  • Ta med kopp för kaffe

2) Handla förpackningsfritt

  • Avstå singelförpackat frukt och grönt
  • Ta med egna påsar till mataffären

3) Säg nej till gratisgrejer

Här kan du handla förpackningsfritt i Sverige:

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00