2020-05-19
Han fixade solel till fritidshuset

När familjen Kihlgren renoverade sitt fritidshus passade de även på att fixa en solcellsanläggning. Nu kan de koka kaffe och köra en dammsugare när det behövs.

Enkelt semesterliv med vatten från brunn, fotogenljus och torrdass – det har sin charm. Men många stugägare når en punkt när behovet av komfort ökar. Kanske vill du kunna ladda en mobil, eller tända en läslampa.
För Anita och Stefan Kihlgren väcktes tanken på solceller i samband med att de skulle renovera för några år sedan. Fritidshuset utanför Malung hade funnits i släkten länge när paret och deras två barn tog över för tjugo år sedan. Sen dess har de tillbringat många fina ledigheter där. Lagat mat på gasolkök och läst tidningen vid fotogenlampan. Men den tidigare fäboden började förfalla och de var tvungna att göra något.
– Huset var i dåligt skick så vi bestämde oss för en rejäl ombyggnad. Och då var det lika bra att titta på elen också, säger Stefan och lägger till:
– Dessutom blir man bekvämare med åren, så det var dags.

Hitta sitt eget lagom

Att Stefan är elektriker hör till bakgrundsbilden. Han säger att fritidshuset blev ett ”litet pilotprojekt”; lärdomarna från installationen tar han med sig när han gör solcellsanläggningar hos andra husägare.

– Det gäller att hitta en lagom lösning för sin stuga och sina behov. Inte bygga för litet, så att den inte räcker till. Men inte heller för stort – eftersom kostnaderna ökar med kapaciteten.

För familjen Kihlgrens egen del handlade det om att kunna tända lampor på kvällen och använda vanliga hushållsapparater som dammsugare och kaffebryggare. Den extra komforten har gjort att de njuter ännu mer av sitt fritidshus i dag.

Elektriciteten kommer från två stycken 1,5 kvadratmeter stora solpaneler. De är kopplade till en batteribank motsvarande cirka tio stycken vanliga bilbatterier, ungefär 700 Amperetimmar. En omformare förvandlar 12-voltselen till de 230 volt som finns i vanliga vägguttag. Prislappen på en sådan anläggning landar runt 50 000 kronor, enligt Stefan.

– Det finns större anläggningar, men det blir mycket dyrare. I ett hus som inte haft el tidigare måste du ju dessutom göra en vanlig elinstallation, och kostnaden för det tillkommer.

Så länge solen skiner

Tanken på att elen de använder kommer från solen är trevlig tycker Stefan, och det stör inte att de måste vara lite eftertänksamma med förbrukningen. Tillgången är ju inte oändlig, som med ett vanligt elnät. Under mörka höstveckor med dåligt väder kan det rentav bli brist.
– Om vi har en älgjaktsvecka, laddar jaktradio och ser på teve på kvällarna, då kan det bli tajt med ström. Jag har ett extra elverk för sådana lägen.
På frågan om vad han är mest nöjd med funderar han en liten stund, innan han svarar:
– Även om det var mysigt med stearinljus så är det bekvämt som vi har det nu. Och vi kan ju fortfarande tända levande ljus när vi känner för det.

 

Stefans tips inför solcellsplanerna

  • Fundera på vad du vill nyttja elen till: är det bara för att ladda batterier och tända en lampa, eller vill du köra exempelvis dammsugare eller hårtork?
  • Hur ska du använda elen? Om du vill köra fler elintensiva apparater samtidigt behöver du en kraftigare anläggning, vilket ger en högre prislapp.
  • Hur ofta är du i huset? Om du använder stugan frekvent kan det vara mer motiverat att satsa, än om du bara vistas där ett par veckor per år.
  • Hur viktigt är kontinuerlig tillgång till el? Om du vill vara säker att ha el även under mörka årstider med dåligt väder kanske du även behöver ett elverk som backup.
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00