2020-10-21
Hållbar städning med ingredienser från skafferiet

Allt fler byter ut kemikaliebaserade städprodukter mot naturliga alternativ. I mataffären har bikarbonat och ättika bytt plats till städhyllan och husmorsknepen har fått ett rejält uppsving. Vi pratar hållbar städning med städproffset Marlene Eriksson.

– Att vilja städa mer miljövänligt hänger nog ihop med att många fått upp ögonen för hållbarhet rent generellt, och hur viktigt det är att vi värnar om vår miljö, menar Marlene Eriksson.

Marlene är städproffs och driver städföretaget Fejax i Uppsala. Hon är också ett återkommande inslag på TV4 Nyhetsmorgon där hon delar tips för effektiv och giftfri städning. Hon märker av ett ökat intresse och att husmorstipsen för naturlig städning har förnyad status.

– Det är en klar skillnad jämfört med för 10-20 år sedan, berättar Marlene Eriksson. Idag ställer våra kunder helt andra krav på oss och produkterna vi använder. Det tycker jag är fantastiskt. På Fejax försöker vi alltid att välja de alternativ som är mest hållbara och miljövänliga.

400 000 städfans
En som är inne på samma linje är Ellinor Sirén som driver Instagram-kontot Ekotipset med över 400 000 följare. Hon har inspirerat hela Sverige att städa med ingredienser från skafferiet. Och resultaten talar sitt tydliga språk; Ekotipset svämmar över med före- och efterbilder från följare som visar att den naturliga städningen verkligen funkar. Ofta till och med bättre än den med kemikalier.

Ättika – mirakel för kalk och mögel
Ett mirakelmedel som både Marlene Eriksson och Ellinor Sirén förespråkar är ättika. Blandat med vatten och några droppar diskmedel ger det en ”mirakelspray” som används för allt från att putsa fönster till att ge utemöbler nytt liv.
– Det kan ta längre tid för rengöringsmedlet att verka när man använder medel utan skadliga kemikalier, säger Marlene Eriksson. Men det fungerar utmärkt och resultatet blir toppen.
Ättika kan även ersätta spolglans för en mer miljövänlig disk, eller sköljmedlet i tvättmaskinen. Men var försiktig; ättikssprit är frätande och outspädd kan den ge frätskador i munnen, matstrupen och magsäcken.

Bikarbonat – mer än jäsning
En annan produkt som flyttat från köket till städskåpet är bikarbonat. Hos Ekotipset blandar Ellinor bikarbonatpasta för att effektivt rengöra kakelfogar i kök och badrum. Den appliceras på fogarna, får verka 15 minuter för att sedan skrubbas med en tandborste och torkas av med en våt trasa för bästa resultat. Bikarbonatpasta är även bra för att ta bort svett- eller kissfläckar på madrasser och textilier, och för att ta bort dålig lukt. Då gnuggas den in med en trasa och verkar i 60 minuter för att sedan dammsugas bort.

Såpa – inte bara för golv
Såpa är en naturlig produkt som är basisk och därmed lämpar sig till rengöring av fett och sot. De flesta vet hur svårt det är att få bort fastbränd mat i ugnen. Såpa är ett fantastiskt alternativ till dyra medel fullproppade med kemikalier. Blanda tre delar såpa med sju delar vatten, spraya generöst i ugnen som sedan sätts 100 grader i 20 minuter. Under tiden ugnen värms upp går såpan in på djupet och löser upp smutsen. Skrubba och torka rent med en våt trasa.

Strykande åtgång i butik
Under första halvan av 2020 ökade försäljningen av ättika med hela 35 procent, enligt företaget som tillverkar Perstorps ättika. Många butiker har märkt ökad efterfrågan, både på ättika och bikarbonat, en effekt av att fler och fler får upp ögonen för miljövänliga städalternativ. Men kanske är inte städning hela förklaringen till försäljningsframgångarna, för samtidigt har det blivit mer populärt att pickla egna grönsaker som gurka och rödlök med ättika. Om detsamma gäller att baka bröd och bakverk med bikarbonat låter vi vara osagt, men en sak är klar: hållbar städning är här för att stanna.

Mer om hållbar städning
Fler naturliga tips från städproffset Marlene Eriksson i hennes bok ”Städglädje” (Norstedts förlag) samt på @Husmorstipset på Instagram

Mirakelspray à la Ekotipset
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
5 droppar diskmedel

Bikarbonatpasta
Blanda lika delar bikarbonat och vatten.
Källa: @Ekotipset på Instagram

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt