Enkla Elbolagets logga
Hållbar säsongsstart med nygammal garderob

Med nystart för skola och jobb är det är lätt att känna att mycket behöver köpas nytt. Men är det verkligen så? Smarta tjänster gör det allt enklare att köpa begagnat och laga det du redan har. Som bonus får du unika plagg och sparar på planeten.

Varje år slängs drygt sju kilo kläder per person i Sverige. Men intresset för att reparera och ta tillvara redan inköpta plagg ökar, vilket syns inte minst hos kedjorna som börjat sälja lagningslappar. Och lagningarna får gärna synas; en mönstrad tygbit, ett broderi eller dekorativ söm ger ett personligt uttryck och signalerar ansvarstagande.

På Östasiatiska museet i Stockholm pågår en utställning om boro-teknik; en japansk metod för att reparera funktionellt och vackert. Boro härstammar ur ett fattigt samhälle där allt skulle tas till vara, men lagningarna har idag värderats upp och till och med inspirerat till exklusivt mode.

Lagningshjälpen är nära

Om du inte har närmat dig en symaskin sedan högstadiet låter det kanske skrämmande att laga kläder, men det finns hjälp att få. På många platser i landet anordnas så kallade ”Repair café”-träffar där det finns möjlighet att låna symaskin och få hjälp. Ett annat alternativ är att lämna in plagg hos din lokala skräddare eller skomakare, och du kan till och med köpa tjänsten via nätet – företaget Repamera erbjuder lagning och måttanpassning av kläder, skor och väskor i hela Sverige från verkstaden i Malmö.

– Våra kunder skickar in sina saker med post och får tillbaka dem samma väg, berättar Henning Gillberg som är företagets grundare.

En webbaserad postordertjänst för reparationer med andra ord.

– Repamera riktar sig till alla som har kläder som går sönder. Och det är ren sannolikhetslära; allt går förr eller senare sönder. Jag kom på idén när jag själv hade behov av att laga två skjortor. Det går att få mat levererat hem till dörren med bud, varför inte kläder?

Favoritplagg får längre liv
Henning startade Repamera 2017, och sen dess har det rullat på. Framför allt är det kläder som är relativt dyra i inköp eller som har ett affektionsvärde som lagas.

– Om det kostar 549 kronor att byta en dragkedja får kunden fråga sig om är det värt det? Vi har så låga priser som vi kan ha, sett till arbetstid och materialkostnad, säger Henning Gillberg.

Det är inte bara privatpersoner som anlitar Repamera – även företag finns på kundlistan och Repamera fungerar som mellanhand mellan dem och deras slutkunder. H&M tillhandahåller till exempel företagets postpåsar i sina butiker och för friluftsmärket Houdini fungerar Repamera som originalverkstad.

– Vi har dragkedjor, tyger och spillmaterial från Houdinis kollektioner, så när vi får in en jacka kan vi göra en lagning med rätt färger.

Mer självklart än hållbart
Vad är då den mest typiska lagningen? Svaret kommer snabbt:

– Grenpartiet på jeans. Alla tillverkare av jeans borde ha extra stretch där. Eller bredda plagget med en halv centimeter så det inte blir så hård påfrestning på sömmen.

Något som annars ofta räknas som ”svag punkt” i plagg är dragkedjor.

– En trasig dragkedja är lite som när man får punka på cykeln; hela funktionen i plagget försvinner. Ofta behöver man byta ut den, vilket är ett ganska stort ingrepp och tar runt en och en halv timme.

Samtidigt är Henning lite provocerad av att koppla reparation av kläder till hållbarhet.

– Tittar man på en bilverkstad eller cykelverkstad så tänker man inte att reparation handlar om hållbarhet – då är det bara självklart att laga. Många försöker sätta stämpeln hållbarhetsföretag på oss. Men vi reparerar inte som en hållbarhetsaktion – vi gör det för att det är självklart att ta hand om sina kläder.

Läge att laga – smarta länkar

 

Förnya stilen second hand

Förnya garderoben och sälj saker du inte längre använder via nätet på Sellpy, Plick, Tradera och Blocket.
https://plick.se
https://www.sellpy.se
https://www.tradera.com
https://www.blocket.se

 

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt