2019-05-06
Gör jord av ditt matavfall

Med hjälp av Bokashimetoden kan du omvandla allt ditt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump till jord. Jorden kan du använda direkt i rabatten och kökslandet.

Bokashi betyder ”fermenterat organiskt material” och är en typ av kompostering som utvecklades i Japan redan under 1980-talet. Metoden bygger på en speciell kombination av mikroorganismer som syrar avfallet och omvandlar det till jord. Eftersom avfallet bryts ned istället för att förruttna behålls alla vitaminer och mineraler i jorden.

Så här går det till
Hur fungerar det då? Jo, det är enkelt. Det enda du behöver är en lufttät hink att placera under köksbänken och Bokashiströ. När du slänger dina matrester strör du på Bokashiströ och efter två veckor kan du tömma innehållet i trädgårdslandet. När det Bokashibehandlade avfallet kommer i kontakt med jordens bakterier omvandlas det till finfin jord. Bara att börja odla!

Fyra anledningar att välja Bokashikompostering

Odla i din egen jord
Tänk dig känslan av att odla i din egen jord – på balkongen, i trädgårdslandet eller i sommarstugan.

Spara pengar och var snäll mot miljön
Matavfallet behöver inte samlas in och transporteras bort av kommunen. Det gör att vi sparar bränsle, pengar och minskar uptsläppen.

Inga mer kladdiga påsar
Du slipper otrevliga slaskpåsar och behöver inte heller springa fram och tillbaka till din utekompost.

Näringsrik jord
Bokashi binder kolet i jorden och därför finns näringsämnena kvar. Det ger frodigare växtlighet och en jord utöver det vanliga.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00