Enkla Elbolagets logga
2018-12-03
Fyra snabba om solen
  • Solens yta har en temperatur på omkring 5 500 °C. Det är varmt, men ingenting jämfört med temperaturen i kärnan. Där är det 15 miljoner grader – smaka på det du.
  • Solen är så stor att om den varit ihålig hade den kunnat fyllas med 960 000 jordklot.
  • Genom att smälta ihop väteatomer med heliumatomer producerar solen ljus och värme. Det kallas fusion. Många forskare arbetar på att försöka skapa fusionsenergi på jorden eftersom det i princip skulle ge mänskligheten obegränsad energi. Men – det kräver mycket höga temperaturer, och ännu har ingen lyckats.
  • En dag kommer solen ha ombildat allt väte den innehåller till helium. Det kommer leda till att solen sväller upp och blir så stor att dess yta når till jorden. Då är det tack och godnatt. Men som tur är sker det här först om 5,5 miljarder år. Puh!

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt