Enkla Elbolagets logga
2019-05-09 Produkter
Enkla Elbolaget tipsar: fyra frågor som håller er borta från fallgroparna

”Jag kan kolla upp så att ni inte betalar fel”.
Har du eller kollegorna blivit kontaktade av någon som erbjuder sig att se till att ni betalar rätt pris för företagets el och att se över er energieffektivitet? Det är vanligt att konsulter försöker sälja in sina tjänster, och vill ha en underskrift på en fullmakt, men i de allra flesta fall är deras arvode en helt onödig extra kostnad och avtalen svåra att ta sig ur. Här berättar vår elrådgivare Jens Böckman om fallgropar och ger er tipsen som är bra att ha i åtanke.

–  Kunder hos oss och flera andra elbolag har tillgång till energirådgivning genom sitt avtal om elhandel – det behövs inte någon extern konsult. Och när den som kontaktar dig säger att de jämför priser för att se hur ni ligger till, är det ofta en jämförelse av avtal som inte är likvärdiga. Som företag har man tyvärr inte samma skydd som privatpersoner får genom konsumentskyddslagen, det finns inte några 14 dagar med ångerrätt.

– Då vi på Enkla Elbolaget erbjuder potentiella kunder att kontrollera när ett befintligt avtal löper ut, skriver de på en fullmakt men den gäller bara rätten att kontrollera just det – ingenting annat. Vi ger alla rådet att själva höra av sig till sin elleverantör och berätta att de vill byta, det är det allra bästa men många vill slippa besväret.

Skatter är ett populärt ämne
– Är er verksamhet en tillverkande industri så är hjälp med skatter för att se till att ni får den skattereduktion som ni har rätt till, ett vanligt lockbete bland konsulterna. Vid regleringen av energiskatten 2017 flyttades ansvaret att beskatta korrekt från elbolag till elköpare. En hel del tillverkande industrier har inte koll på att de själva ska ansöka om att få tillbaka skatt för den del av energiförbrukningen som rör den industriella processen. Hjälp med procentsatser och skatteuträkning är ytterligare ett exempel på en tjänst som vi på Enkla Elbolaget utför för våra elkunder – utan extra kostnad.

Jag brukar sammanfatta de saker som är viktiga att tänka på i fyra punkter. Några av dem är ganska komplexa och kan behöva en mer omfattande förklaring. Om ni vill veta mer är ni varmt välkomna att höra av er.

 

Fallgropar och rökridåer: fyra viktiga frågor

1. Vad är det ni skriver på?
Lusläs fullmakten. Som jag nämnde inledningsvis står det inte sällan att fullmakten ger konsulten rätt att teckna nät- och elhandelsavtal i företagets namn. Den leder till ett bindande avtal som kan löpa på upp till fem år med en uppsägningstid på ett år.

2. Visar jämförpriset en sann bild?
När ni får en prisjämförelse är det nästan alltid fel saker som jämförs – ett gammalt fast pris vägs mot dagens rörliga. Den siffra ni får är ofta ett dygnsgenomsnitt på föregående månads rörliga elpris. Men eftersom de flesta tillverkande företag maxar energiförbrukningen under dagtid – då priserna är som högst – blir ett dygnsgenomsnitt inte rättvisande. Det visar inte de dyra/billiga timmarna och tar inte hänsyn till att er el är timavräknad.  Ta alltså med er energiprofil i beräkningarna när ni får ett jämförelsepris.

Dessutom är det en del aktörer som jämför förvaltad el med el till inköpspris – utan kostnader för elcertifikat med mera. Då blir det också fel, lite på samma sätt som när lågprisflygbolagen visar ett lågt biljettpris men missar att berätta att det blir påslag för allt från sittplats till bagage.
 
3. Har vi redan tillgång till tjänsten?
Om ni som är kunder hos oss på Enkla Elbolaget får erbjudandet att betala en konsult för att göra en energikartläggning, betalar du för en tjänst som ingår utan kostnad i avtalet med oss. Det gäller också kontroll av befintligt avtal.

4. Har vi den mest förmånliga avtalsformen?
Genom att ha rätt sorts elavtal riskerar ni aldrig att betala fel. Med vår förvaltade produkt Enkla portföljen slipper ni teckna avtal i ett läge då priserna kan vara höga, så som det kan vara med ett fast avtal. Våra fondförvaltare köper och säljer el när priserna är som mest gynnsamma. För företag inom vissa energiprofiler kan det vara en god idé att kombinera den förvaltade elen med en viss del ”säkrad el”.

Vi på Enkla Elbolaget är inte ensamma om att erbjuda förvaltad el men många aktörer fortsätter med rörliga och fasta elavtal, till stor del eftersom de är mindre komplexa att jämföra och kräver mindre kompetens av den som ska förklara. Grovt förenklat och generaliserat kan man säga att tre av fem fasta avtalsperioder ger er högre elpris än marknadsgenomsnittet, en av fem lägre pris och en av fem ger er samma ett pris i nivå med marknaden.  Med fondförvaltad el är ni aldrig helt fel ute och det lönar sig stort på lång sikt.

Läs mer om Enkla portföljen på vår webbsida.

Vill ni veta mer om vad som styr elmarknadens priser och fördelarna med förvaltad el? Eller mer om fallgroparna? Kontakta säljare eller hör av er till Jens Böckman på  0775-200 200, alternativt jens.bockman@enklaelbolaget.se

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]

Hur effektiva är solceller om vintern?

Du har kanske ställt dig frågan ovan, oavsett om du redan har solceller eller står i begrepp att göra en installation. Låt oss reda ut verkningsgrad, vinklar på paneler och förmånliga avdrag med Malte Rungård, byggteknisk rådgivare på Villaägarna.   Solceller är en förnybar energikälla som producerar elektricitet även på vintern, men av naturliga orsaker är […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt