2020-10-06 Innovationer
Framtidsförändrare – för en hållbar textilindustri

Med en banbrytande kemisk process har svenska Renewcell gjort det möjligt att bryta ner cellulosan i bomull och viskos – med följden att textilen kan få nytt liv. Helt klart en revolution inom den resurskrävande industrin, som står för mer koldioxidutsläpp än världens flygtrafik – eller hela 8 procent av människans miljöpåverkan.

Har du hört talas om peak cotton? Uttrycket används för att förklara att vi har nått en gräns när vi inte längre kan tillgodose behovet av bomull hos jordens befolkning. Behovet av en omställning i den globala textil- och modeindustrin har med andra ord aldrig varit större.

Men nu finns det hopp om att kunna minska textilindustrins miljöpåverkan och nå en cirkulär, mer hållbar ekonomi. Svaret är Renewcell som med sin innovation kan återvinna cellulosafibrer i gamla textilier som sedan omvandlas till en råvara, en så kallad dissolvingmassa, som kan användas för att tillverka nya kläder. Som dessutom i praktiken uppvisar minusutsläpp jämfört med exempelvis petroleumbaserade syntetfibrer eller fibrer från träd.

energivarlden.se uppmärksammas företaget som 2017 tilldelades närmare fem miljoner kronor för att skala upp sin produktion till industriell nivå. Medel som bland annat användes för att köra igång en demofabrik i Kristinehamn, med en produktionskapacitet på 4 500 ton återvunnen textilmassa per år. Därefter har tillverkningsprocessen justerats ytterligare, intresset från textilbranschen har varit enormt – och namnkunniga aktörer som H&M och Levi´s har valt att använda Renewables egen produkt, Circulose, för sin tillverkning.

”Vi har i dag producerat hundratals ton dissolvingmassa som vi har sålt till kunder inom textilindustrin världen över. Efterfrågan på vår produkt är hög och i stort sett alla internationella modeproducenter är intresserade av vår innovation”, säger Harald Cavalli-Björkman som är kommunikationschef på Renewcell.

Läs mer på:
www.energivarlden.se

www.energivarlden.se/svensk-innovation

www.renewcell.com

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Stängt