Enkla Elbolagets logga
2020-04-27
Farbror Grön visar vägen till odlingen

Allt fler vill odla, även unga och stadsbor, och med kö till kolonilotterna spirar påhittigheten i inomhus- och tillsammansodlingar. För visst kan man odla även utan trädgård! Bloggarduon Wätterbäck-Lundén bor i en lägenhet utanför Västerås och odlar överallt där de kan.

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén står bakom bloggen Farbror Grön och har precis kommit ut med sin tredje bok ”Skörda, lagra, laga”. I boken bjuder de på sina bästa tips för den som vill odla sin egen mat.
– Utgå från dig själv och din personlighet. Bygg stort eller ta det lugnt. Läs på eller testa dig fram, tipsar Johannes.
Han liknar odling vid att ha ett husdjur. Man måste ta hand om dem, förstå vad de vill äta och dricka, hur mycket och hur ofta.

Odla i staden
Johannes och Theres är goda exempel på att det finns stora möjligheter att odla även för den som bor i lägenhet.
– Vi skördar 400 tomater och 40 gurkor från vår fönsterodling varje år, berättar de. Har man bara ett fönster med sex timmars sol går det alldeles utmärkt att odla exempelvis dvärgbusktomater, gurkor och mycket annat.
Mer sol ger mer smak och större växter, men i brist på solljus kan en vanlig lampa göra stor skillnad i ett norrfönster. Vill du snabbt komma igång med lägenhetsodling rekommenderar Johannes att köpa färska örter i butik och plantera om och ställa i fönstret. En annan möjlighet för stads- och lägenhetsbor är att odla på innergårdar eller tak – Farbror Grön är inne på åttonde odlingssäsongen på ett 2 000 kvadratmeter stort tak i centrala Västerås.
– Det är dags att Sverige tar vara på möjligheterna till stadsodling, menar Johannes.

Inte rädd att misslyckas
– Odlingen har lärt mig att inte bli nedslagen för misslyckande, säger Johannes.
Att odla jämför han med att vara med på ett äventyr där det är alltid något som vill ta din skörd ifrån dig och du hela tiden måste vara uppmärksam och kreativ för att få ha kvar den. Han har ett speciellt förhållande till tomater, en grönsak han odlat sedan nittiotalet och först nu börjat behärska.
– Jag älskar dem och nu har de förstått att det inte är någon idé att bråka med mig, säger han.

Skördetid en bit in på vintern
Odlingen öppnar också vägen till köket. I boken ”Skörda lagra laga” finns tips på växter som kan stanna i jorden en bra bit in på vintern, hur man bäst förvarar grönsakerna och härliga recept.
– Kan man inte anpassa skörden och lagringen av grönsakerna måste man ju som odlare sjukskriva sig hela september och bara koka soppa och tomatsås, det är ju inte helt rimligt, säger Johannes.

Farbror Gröns tips för den som ska börja odla
– Överdosera gödsel – det är växternas mat, utan den får du väldigt tråkig skörd.
– Se till att växterna får så mycket sol som möjligt – mer sol ger mer smak.
– Vattna regelbundet.
– Ge växterna av din tid – var där och titta till dem, helst varje dag.
– Ta reda på var din växt kommer ifrån och försök efterlikna den miljön.

Läs mer: farbrorgron.se

Foto: Farbror Grön

ODLA UTAN EGEN TÄPPA

Odla i fönster och på balkonger. Om dagsljuset inte räcker till inomhus: förstärk med lampa.
Kolla om det finns en tillsammansodling där du bor, som du kan ansluta dig till.
Prata med fastighetsvärd eller bostadsrättsförening om möjlighet att använda gemensamhetsytor.
Kanske gå samman flera stycken och hjälpas åt med skötsel? Gerillaodling kallas det fenomen där stadsbor annekterar en del av det offentliga rummet för egna odlingar. En pallkrage grönsaker på en bortglömd plätt är som graffitti, fast ätbar.

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt