2020-04-27
Ett hus för energi och hållbarhet

Familjen Solvarm valde att bygga sitt hus i ett växthus, som vi berättade om i ett nyhetsbrev för ett par år sen. Vi blev nyfikna på hur det gått: vad har de lärt sig av sitt hus och hur går det med odlingarna? Och har de några tips för den som vill bygga sitt eget?

Det var en slump som gjorde att familjen Solvarm byggde ett av Sveriges första ekohus. Anders Solvarm hade alltid drömt om att bygga ett hem åt sin familj men det var timmerhus som stod i fokus. På grund av det svenska vädret var han tvungen att vädersäkra bygget och tillfälligheter gjorde att han kom över en bok om naturhus, det vill säga hus som omgärdas av växthus.

– Det krävdes nog att vara lite galen för att sätta igång ett sånt här projekt. Och envishet och mod för att slutföra det, säger Anders
Odlingsintresset hade han och hustrun Rosmary sedan innan och överlag har det fungerat bättre än de trodde.

 

Halvårsvis självförsörjande
Inne i växthuset är det medelhavsklimat och under det varma halvåret är familjen på fem personer självförsörjande med frukt och grönt. De har fått lära sig hur naturens kretslopp fungerar.

– I huset blommar aprikoser och mandel långt innan bina har vaknat. Därför måste de handpollineras med hjälp av en speciell borste för att få frukt, berättar Anders.

Anders har räknat ut att de, om de skulle odla mer professionellt, skulle kunna få ut ungefär sex kilo frukt och grönt per dag, året om. Det är långt över rekommenderat dagsintag på 500 gram per person.
 

Eget kretslopp ökar medvetenheten
Det är inte bara växthusskalet som gör ett naturhus. Anders har även designat ett eget kretsloppssystem som återvinner vatten, energi och näring ur avloppsvatten samtidigt som det bevattnar växterna. Husets kretslopp har gjort familjemedlemmarna medvetna om vad de tillför jordens ekosystem. För dottern Natalie som är nitton år och gillar smink innebär det att välja ekologiska alternativ. Och familjen väljer alltid giftfritt.

– Vi måste fråga oss vad vi vill ha i våra tomater. Det är ett ansvar som kan kännas både tungt och skönt beroende hur man ser på det, säger Anders.

Delar med sig av sitt kunnande
Anders hoppas att kunna producera sitt system i större skala framöver, för att fler ska kunna bygga naturhus. Han jobbar redan idag med att hjälpa andra att förverkliga sina naturhusdrömmar och menar att man inte måste vara ingenjör för att sätta igång. Sedan familjen Solvarm flyttade in i sitt hus för drygt tio år sen har det byggts en handfull liknande och det har även tagits fram kataloghus. De kan fås med inbyggda solceller för att producera egen energi.

– Naturhus är dyrare än andra i byggskedet men ger samtidigt tillbaka i form av mat och energi och ett mindre ekologiskt fotavtryck.

Anders råd till den som är intresserad av att bygga ett eget naturhus är att besöka ett. I Gränna finns Uppgrenna Naturhus med ekokafé som har öppet varje dag under sommaren. Utöver det finns en del privata hus i Sverige och Norge som regelbundet öppnar upp för visningar.

 

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00