El, eller elektricitet som det ju egentligen heter, är en form av energi som uppstår när elektriska laddningar rör sig genom en ledare. Den kan vara antingen positiv (protoner) eller negativ (elektroner).
Energi är ett omfattande begrepp och elektricitet är en specifik typ av energi. Skillnaden mellan olika typer av energi ligger i hur den manifesterar sig – vad den skapar för effekt. Den elektriska energin, elektriciteten, är associerad med hur de elektriska laddningar som kallas för elektroner, rör sig genom någon typ av ledare.
Elektricitet kan skapas på olika sätt, men några vanliga vägar är genom kemiska reaktioner i batterier, genom magnetiska fält i generatorer, eller genom solceller som omvandlar solenergi till elektricitet.
Elkostnaden varierar från hushåll till hushåll och beror på flera olika faktorer, till exempel var du bor och vilken typ av elavtal du har. Du betalar både till det bolag som äger nätet och till det elhandelsbolag som levererar din el. Det här är de faktorer som påverkar din månadskostnad allra mest:
Kostnader hos elhandelsbolaget
– Din förbrukning av el – antal kWh som hushållet använder.
– Priset på elen, som kan vara fast, rörligt eller tidsbundet, plus moms. Om du har valt ett avtal med timpris påverkas ditt elpris av när på dygnet du använder elen.
– Eventuella avgifter som är kopplade till det avtal som du valt.
Kostnader hos nätbolaget
– Årsavgift för ditt abonnemang. Kostnaden baseras på hur många ampere din huvudsäkring har (t.ex. 16A, 20A eller 25A). Ju fler ampere desto högre årsavgift.
– Överföringsavgift. En rörlig avgift som baseras på det antal kWh som överförs från elnätet till ditt hushåll varje månad.
– Eventuell effektavgift. Vissa nätbolag tar ut en effektavgift som är rörlig och tas endast ut vid höga belastningar utav elnätet – höglasttider.
– Skatter och andra avgifter. Så som moms och energiskatt.
I framtiden kommer även en effektavgift för belastning av elnätet under vissa tider på dygnet/vid effekttoppar – så kallade höglasttider – påverka elnätspriset. Avgiften har redan införts i vissa delar av landet.
Den elkostnad du har för din bostad är summan av tre olika delar: elen du använder (elhandelsavtal), transporten av elen så att den når ditt hem (elnätsavtal) och energiskatter och avgifter.
En kWh betyder en kilowattimme och det är en enhet för att mäta elektrisk energi. Det står för den mängd energi som förbrukas när en apparat med en effekt på 1 kilowatt används i 1 timme. Det är en enhet som du ser lite då och då; när du får en faktura för din elförbrukning är antalet kWh som du använt angivet, och det ger dig tydlig information om hur mycket el en produkt som du funderar på att köpa, drar.
För att räkna ut hur mycket energi (ström) en apparat förbrukar så multiplicerar du effekten (watt) med tiden du använder apparaten. Här är ett exempel: Du använder en glödlampa med 60 watt i 10 timmar – det ger 600 wattimmar (60 x 10 = 600). För att få fram antalet kilowattimmar dividerar du sedan med tusen (600 / 1000 = 0,6).
En kortkort förklaring är att den första är en effektenhet och den andra är en energienhet. kW (kilowatt) är en effektenhet som anger överföringshastigheten av energi, medan kWh (kilowattimme) är en energienhet som berättar om hur stor energimängd som förbrukas.
Hur många ampere (A) huvudsäkringen i ditt hem har är faktiskt en färgfråga. För att se storleken på din huvudsäkring ska du ta en titt på de säkringar som (vanligtvis) sitter i anslutning till din elmätare. De är färgkodade och varje färg motsvarar en storlek på säkringen. Grått = 16A, blått = 20A och gult = 25A. Avgiften som du betalar till ditt elnätsbolag ökar med storleken på din huvudsäkring.
Hur stor huvudsäkring du behöver i ditt hem styrs av:
– Hur mycket el du använder – ju högre energianvändning – desto större huvudssäkring krävs.
– Anslutna apparater – har du stora, energikrävande apparater med högt effektbehov, som till exempel en bastu med elaggregat eller golvvärme, behöver du en större säkring.
– Om ditt hem värms upp med el – då är elementens effektbehov avgörande.
– Hur din elanvändning fördelar sig över året – använder du mycket el under vissa perioder kan du behöva en större huvudsäkring.
Två saker att tänka på: Om du har en för liten huvudsäkring kan den gå sönder om du använder mycket el. Är du sparsam med elen, men har en överdimensionerad säkring, betalar du troligtvis en hög fast avgift i onödan.
Säkringen är anpassad för att “gå” tillräckligt snabbt om det uppstår ett fel eller vid överbelastning. Om du ersätter huvudsäkringen med en alltför stor säkring kan ledarna överhettas och börja brinna. Men i de flesta fall finns det ingen fara i att ha för stor huvudsäkring så länge elkablarna i ditt hem klarar din elförbrukning. Däremot kommer du att betala en alldeles för hög årsavgift om du har en för stor säkring utan att behöva den.
Det kan vara en ganska dyr historia. Ju högre ampere desto högre årsavgift men kostnaden för elnätsavtal skiljer sig åt, nätägare emellan, så ta kontakt med den som äger nätet i ditt område för att få en exakt prisuppgift. Kanske har din bostad en större huvudsäkring än du behöver? Då kan du byta ut den till en mindre och spara pengar.