Enkla Elbolagets logga
2018-10-29
En ljus idé

En tröja eller en väska som tänder en lampa när tyget töjs – det kanske kan vara något när höstmörkret tränger sig på?
Anja Lund, forskare i textil elektronik, berättar om den smarta uppfinningen.

Det hela började för ungefär tio år sen. Anja Lund var anställd av Textilhögskolan i Borås och arbetade med ett projekt för att utveckla piezoelektriska textiltrådar. Piezoelektriska material genererar en spänning när de trycks ihop eller dras ut.

– Man kan säga att det började med nyfikenhet – är det överhuvudtaget möjligt? När det visade sig att det var det, kom nästa fråga: Vad kan det användas till?, säger Anja Lund, som idag forskar vid Chalmers tekniska högskola.

Minsta lilla rörelse
En tidig tanke var att använda den piezoelektriska tråden till sensorer. Genom att väva in tråden i ett klädesplagg skulle man exempelvis kunna registrera hjärtslag eller övervaka rörelser. Tråden skulle kunna användas som gränssnitt i tv-spel, i medicinska syften, i sportsammanhang, som stegräknare med mera.

– Ett problem var att trådarna var för känsliga. De kände av minsta lilla rörelse. Först några år senare, när jag börjat samarbeta med professor Christian Müller på Chalmers, kom vi på att man kan använda trådarna till att generera elektricitet. Nu blev den stora känsligheten istället något väldigt positivt, säger Anja Lund.

Med hjälp av forskare vid Textilhögskolan togs en demonstrator fram – en väska med tråden invävd i axelremmen. När väskan, packad med tunga böcker, bars uppför en trappa och tyget töjdes genererades tillräckligt med el för att tända en liten lampa.

 Många möjligheter
Det finns många tänkbara användningsområden. Man skulle kunna få elektronik på platser där det idag inte finns laddningsmöjligheter. En idé är att väva en hel flagga och placera en sändare högst upp i flaggstången. När flaggan rör sig genereras elektricitet.

– Idén skulle kunna realiseras de närmsta åren. Vår forskning har fått stor uppmärksamhet så kanske kan den inspirera till att utveckla en produkt och ta den till marknaden, säger Anja Lund.

Metoden lämpar sig för produktion i större volymer och forskarna menar att elektronisk textil skulle kunna användas i till exempel bussäten, kläder eller möbler för att fånga energi från rörelser och vibrationer.

– Det är väldigt spännande. Jag har alltid varit intresserad av textil och funderat över varför olika material är som de är. Att få vara med och utveckla textila material för att använda dem på nya, oväntade sätt känns jättekul, avslutar Anja Lund.

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt