Enkla Elbolagets logga
2020-08-17 Innovationer
Elprylarna som snart sopar banan med fossilt

Säg motocross och du känner nästan lukten av bensinmotor. Men kanske inte så länge till. Cake, Candela och Taiga gör fordon som snart lämnar fossilt i bakvattnet.

Att se en motocross ösa på men knappt höra annat än tallkronor som susar är lite udda. Men ljudnivån är inte det enda som skiljer Cake-motorcyklar från traditionella hojar. Det svenska företaget drog igång 2016, släppte första modellen Kalk OR 2018 och tar nu emot designpriser i en stadig ström. Magasinet Fast Company har utsett Cake till ett av världens tio mest innovativa företag.

– Många tycker om det vi gör. Vi har inte bara satt ett batteri och elmotor i en motocross-ram. Varje del och komponent är framtagen för att optimera fördelarna med en elektrisk drivlina. Teknologi, materialval, detaljer – allt är byggt från grunden, berättar Karl Ytterborn som är en av grundarna.
En målsättning har varit att bygga cykeln så lätt som möjligt och med maximal batteritid, utan att tumma på köregenskaper. Kalk väger bara 69 kilo, ungefär hälften av en vanlig motocross.

– Det är en terräng-MC som är gatulegal. Som en Jeep eller Land Rover; du kan köra både i skogen och i stan.
Kalk har redan sålts i några hundra exemplar. Under 2020 räknar företaget med att sälja 1 600 exemplar och Cake har redan släppt en uppföljare. Modellen Ösa är en ”utility bike” som kan konfigureras med hållare och racks för att passa allt från familjen och surfaren till skogsarbetaren.
Att bygga från grunden verkar vara receptet för flera av utmanarna till fossila fordon. Så var ju också Tesla en outsider från början. Kanske är etablerade varumärken alltför rädda för att tappa sina köpare för att våga satsa elektriskt, funderar Karl Ytterborn.

Elbåtspionjären som flyger fram
Ett annat svenskt exempel på elpionjärer är Candela. Företaget gör motorbåtar som flyger ovanför vattenytan med hjälp av bärplansteknik och datorkraft.
– Vatten ger ju oerhört mycket friktion och tidigare har det krävts ett energirikt fossilt bränsle som bensin eller diesel för att båtar ska kunna gå långt och snabbt. Genom att våra båtar flyger på vingar minskar vi friktionen med 80 procent jämfört med en vanlig båt, förklarar Alexander Sifvert på Candela.
30 knop kan Candelas förstamodell komma upp i och räckvidden på en laddning är 50 sjömil, ungefär 9,4 mil.
– Räckvidd är allt i vår värld. Vi kommer fem gånger så långt som vanliga båtar och har faktiskt världsrekord i fart och räckvidd för elektriska båtar, säger Alexander.

Skistar tar steget mot elektriska skotrar
Räckvidd, ja. Det är även ett av de stora frågetecknen för snöskotrar, som är ytterligare en fordonstyp på väg att elektrifieras. Per Granås är driftsansvarig på Skistar som inlett ett samarbete med kanadensiska startup-företaget Taiga Motors. Planen är att testköra ett par av Taigas eldrivna skotrar i den dagliga driften i Sälen i vinter.

– Vi ska testa i svenska förhållanden. Taiga lovar en räckvidd på tio mil och om det skulle visa sig bli åtta i våra förhållanden så är det okej. Men om det är fyra? Vi åker mycket uppför vilket drar energi, och vi har ännu inte facit på regenereringen så det blir en stor del i testet, säger Per Granås.
Precis som Cake och Candela är Taigas skotrar utvecklade från grunden för eldrift. I höst levereras de första exemplaren – tre olika modeller – till köpare i Nordamerika och Europa.

Framåttänkare går före
Motorcyklar, snabba båtar och snöskotrar – en rad performance-fordon som nu sadlar om mot eldrift. Men hur reagerar köparna? Karl Ytterborn berättar att Cake fått mycket uppskattning från ”hardcore MC-entusiaster”.

– Vi blev lite förvånade först men de riktiga entusiasterna känner till för- och nackdelar och uppskattar att vi har optimerat allt för eldrift, säger han.
Annars tror han att det är ungefär som vanligt när det kommer nya produkter, att det är vissa konsumenter som går före:
– Vi tror att det är ”forward thinkers”; en huvudsakligen välutbildad publik som har ambition och vilja att starta accelerationen mot ett fossilfritt samhälle.

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt