Bra att veta för dig med elbil

Hur länge håller ett elbilsbatteri? Vad har en lapp med ditt telefonnummer att göra på tanklocket vid en offentlig laddplats? Och vad händer om elen tar slut ute på vägen? Här får du lite mer koll på eldrivet.

Elbilar och hybridvarianter blir allt vanligare, och kan knappast räknas som nymodigheter längre. Men visst kan det ta en stund innan nya rutiner sätter sig. Förhoppningsvis kan den här texten bygga på kunskapen med diverse tips och tricks som för dig som redan har övergått till elbil eller funderar på det.

Maximera batteriets kapacitet

För att maximera batteriets kapacitet kan du ha följande punkter i åtanke:

  • Ladda lagom. Idealiskt är 70–30 procent. Du kan justera bilens maximala laddnivå själv.
  • Stressa ner. Snabbladdning, dvs. all form av laddning som sker med mer än 20 kW, tär mer på batteriet. Undvik det om du inte t.ex. är på en längre resa och måste göra det. Använd då låg kapacitet. Det finns appar som håller reda på var snabbladdare och vanliga laddstolpar finns.
  • Men var snabb. Låt inte bilen stå fulladdad för lång tid – se till att ladda i anslutning till att du ska använda köra, helst en längre sträcka.
  • Låt bilen stå inkopplad i nätet. Om den står urladdad en längre tid kan batteriet ta skada.

Fler tips hittar du här.

Laddvett

Hur bör man bete sig vid en offentlig laddplats? Här är fyra saker att tänka på!

  • Parkera inte på en laddplats om du inte har en elbil som behöver laddas.
  • Flytta bilen när du är färdigladdad.
  • Är du verkligen först i kön? Se upp så du inte tränger dig.
  • Lämna en lapp! Det är ett enkelt och schysst sätt att meddela andra som behöver ladda ungefär när du väntas vara klar. Då kan de lättare avgöra om de ska vänta eller söka vidare. Om du vill vara extra hjälpsam kan du lämna ditt telefonnummer så kan personen kontakta dig och fråga.

Listan är inspirerad av Vi bilägare.

Säker bogsering när elen tar slut

Att bogsera en elbil eller hybridbil är inte samma sak som att bogsera en bensin- eller dieselbil. Det viktigaste är att läsa elbilens manual för att ta reda på vad som gäller för just din bil.

Men generellt gäller oftast att hjulen inte ska snurra mot marken – för att inte riskera att överhetta bilen om kylsystemet är ur funktion. Transportfordon med flak det säkraste kortet och funkar för alla elbilar.

Det här kan du tänka på:

  • Läs i bilens manual vad som gäller för bogsering.
  • Bogsering på flak funkar för alla elbilar.
  • Undvik att hjulen rullar genom att låsa fast dem…
  • … förutom, om nödvändigt, på en mycket kort sträcka och i låg hastighet!

Läs mer här.

Assistancekåren till undsättning!

Vid akut och oförutsedd elbrist på vägen rycker Assistancekåren ut för att ta elbilen till närmaste laddstation, alternativt laddar direkt på plats om det behövs. De verkar dygnet runt – landet runt.

För att säkra snabb hjälp dygnet runt kan du aktivera deras fristående försäkring Laddassistans till ett pris om 249 kr/år. Det gäller både för privatpersoner och företagets elbilar.

– Vi hoppas kunna minska räckviddsoron och bidra till ökad elbilsomställning, säger Mats Nilsson, vd för Assistancekåren Sweden AB, i en pressrelease från 21 april 2022.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Öppet
Ring oss
Idag: 09.00 - 16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00