Elbil i andra hand – så hittar du rätt begagnat

Allt fler elbilar säljs begagnat, till glädje för alla som inte vill köpa fabriksnytt. Men vad ska man tänka på som spekulant? Vi har pratat med Kristofer Rask på alltomelbil.se och med elbilsägaren som sålt sin elhybrid på Blocket.

En snabb sökning på Blocket ger runt tusen annonsträffar med begagnade elbilar i början av oktober 2021.

– Att vi ser allt fler begagnade elbilar på marknaden idag har bland annat att göra med att många leasingavtal går ut efter tre år och att utbudet på elbilar ökat de senaste åren, säger Kristofer Rask på alltomelbil.se.
Elbilen är eftertraktad och det driver upp andrahandspriserna.

– Värdeutvecklingen verkar stå sig bra. Fossila bilar ska ju fasas ut på sikt så det bör inte bli en sämre prisutveckling för elbilarna framöver, menar Kristofer.

Batteri och garanti

Vad ska man då tänka på om man ska köpa begagnad elbil? Förutom det du alltid bör titta på vid bilköp – allmänt skick, slitage, rost och att serviceboken ser bra ut – bör du även ta dig en titt på batteriet.

– På vissa bilmodeller är det möjligt att se skicket på batteriet direkt på instrumentpanelen. På andra är det svårare, men köper du av en handlare eller verkstad kan de plocka fram den informationen från bilen. Ett sista alternativ är att ladda bilen full och be att få provköra en längre sträcka för att se hur snabbt batteriet går ner.
Många elbilar har en nybilsgaranti på tre år och batteriet har en separat garanti på en viss kapacitet, ofta sex till åtta år eller 16 000 mil. Det varierar beroende på tillverkare och kan vara värt att kolla upp innan du slår till. Se även till att batteriet ingår i köpet, på vissa äldre elbilar hyrs batteriet och du som köpare tar då över hyran.

– Se även till att få med alla kablar till bilen, det kan bli en onödig extrakostnad, tipsar Kristofer.

Livslängd och hållbarhet
Eftersom elbilsmotorn har färre rörliga delar än förbränningsmotorn kan det innebära att den slits mindre och är billigare att serva, och på så sätt håller längre, menar Kristofer. Teslas grundare Elon Musk har stuckit ut hakan och sagt att Teslans batteri ska klara uppåt 100 000 mil. Själva bilen är konstruerad att klara upp till 160 000 mil, vilket är ungefär tio gånger så långt som en genomsnittlig bil idag.

– Batteriet kan vara flaskhalsen som styr bilens livslängd, som jag ser det. Många undersökningar visar att sju-åtta år gamla batterier har en kapacitet på 80-90 procent. På en bil som har en räckvidd på 50 mil innebär det att den istället klarar runt 45 mil.

Du kan även byta ut batteriet, och utvecklingen inom batteriteknik går stadigt framåt. Om tio år, när bilens batteri kanske gjort sitt, kommer du förmodligen behöva betala mindre för ett nytt batteri och få en bättre räckvidd, än när bilen var ny.

Sälja i andra hand
En som vet hur det är att sälja elbil begagnat är Marie Sylsjö. När Marie fick tillgång till tjänstebil la hon ut sin elhybrid till försäljning på Blocket.

– Vi köpte den begagnad och har haft den i ett år ungefär. Den hade gått långt men var ett perfekt transportmedel mellan hem och arbete, jag kunde köra fram och tillbaka två gånger innan jag behövde ladda.
De vanligaste frågorna från spekulanter rörde batteriet och laddningen och en del tekniska frågor om hemmaladdning.

– De undrade hur lång tid det tar att ladda och om det fanns några garantier på batteriet. Några undrade om man kunde ladda i vägguttaget, berättar Marie.
Marie kan bekräfta att det finns ett stort intresse för el- och hybridbilar på andrahandsmarknaden. Trots konkurrens från andra annonser var bilen såld på några veckor och hon tycker att värdeutvecklingen motsvarar en traditionell bil.

Ladda i vägguttaget?
I en tidigare artikel berättade vi om varför det inte är en bra idé. Här läser du Fem steg till full laddning.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt