Elavtal i nöd och lust och vid flytt till nytt

Vi flyttar ihop. Vi flyttar isär. Vi köper hus och säljer lägenhet. Barnen lämnar boet. Närstående går bort eller behöver flytta till särskilt boende. Ja, vi lever helt enkelt, och el är en nödvändighet i både nöd och lust. I den här artikeln har vi samlat nyttig information om vad du ska tänka på gällande ditt elavtal när livet svänger runt nästa krök.

Alla elkunder i Sverige har två avtal: ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal. Samma person behöver stå som ansvarig för båda avtalen, även då minst två personer är skrivna på adressen. Par som flyttar ihop får helt enkelt komma överens om vem som ska stå på avtalen. Men vi  erbjuder familjedelning av konton, vilket öppnar möjligheten för att hantera elavtalet tillsammans.

 

Vad händer om vi ska flytta isär?

Ett elavtal kan inte överlåtas. Det går heller inte att teckna nytt elavtal i andras namn. Vid en separation behöver alltså den som inte står på elavtalet teckna ett nytt, även om personen ska bo kvar i bostaden.

 

Kom ihåg att meddela flytt

Den som ska flytta behöver meddela detta till sitt elnätsbolag – via telefon, mejl eller formulär på hemsidan. Att glömma det kan bli en riktig kalldusch eftersom du då får betala för någon annans förbrukning. Tänk om det är värsta elslösaren!

 

Bo på nytt sätt

Vissa av livets flyttar innebär mer än bara en ny adress, ibland är det hela boendesituationen som förändras. Flytt från lägenhet till hus eller att gå från familjeliv till ensamstående är några exempel på förändringar som du har nytta av att fundera lite kring – hur kommer förbrukningen att se ut där jag ska bo? Vilket är det bästa elavtalet för mig i fortsättningen?

 

Om någon går bort:

 

  • Information om dödsfall når inte elbolagen per automatik. Därför är det viktigt att anhöriga kontaktar elnätsföretaget och meddelar att abonnenten övergått till ett dödsbo, alltså en juridisk person. När bolaget får in uppgifterna kollas och dubbelkollas de mot folkbokföringen. Många brukar vilja att avtalet ska stå kvar som ett dödsbo tills bouppdelningen är klar. Då behöver elnätsbolaget även få information om vart fakturorna ska skickas fram tills dess. 

 

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt