2019-02-01
El på väg – hur laddad är du?

Elbilarna och laddhybriderna blir bara fler. Den biltillverkare som inte snackar elektrifiering idag har helt klart hamnat på efterkälken. Under 2019 lanseras flera nya modeller. Kör du fossilfritt redan idag? Om inte, visst blir man lite nyfiken?

 

De riktigt tidiga elbilarna konkurrerades ut av mer kraftfulla bilar med fossila bränslen runt 1915. Först 1997 lanserade Toyota laddhybriden Prius i Japan. Tre år senare kom den till Europa och blev snabbt en favorit här. Den första elbilen som importerades till USA i modern tid var Honda Insight. Sedan Tesla Motors kom till 2003 har elbilskurvan pekat spikrakt uppåt. Och på den vägen är det.

Ja, elbilarna är här för att stanna. Det gäller även i Sverige. Inte minst sedan Bonus Malus, den nya fordonsskatten, infördes sommaren 2018. Det blev då mer relevant än någonsin att välja fossilfritt. I och med ökningen av bilar, byggs också möjligheterna för laddning ut längs våra vägar.

Mest populära i Sverige under 2018 var Tesla model S, Nissan LEAF, Renault Zoe, Renault Kangoo Z.E. och Tesla model X. 2019 då? Här är några lanseringar att hålla ögonen på:

Volvo Concept 40 – en kompakt men kraftfull bil, finns både som SUV och sedan. Byggd för att förbättra vardagslivet och maxa livskvaliteten. Läs mer om Volvos elbilssatsning: https://www.volvocars.com/se/volvomagasin/artikel/laddat-for-framtiden

Porsche Taycan – en elbilsvärsting med överlägsen laddningskapacitet – något att tråna efter. På https://teknikensvarld.se/porsche-mission-e-blir-taycan-i-produktion-2019/ kan du läsa mer om denna.

Audi e-tron Sportback – en väldesignad och sportig modell som sägs vara laddad med känslor. Här finns mer att läsa: https://www.audi.se/se/web/sv/models/e-tron/audi-e-tron.html

Lucid Air – lovar en ny era av lyxmobilitet. Gränsöverskridande på flera områden, med en tydlig touch av science fiction. Mer om den hittar du på https://www.nyteknik.se/fordon/halvkombin-som-sportbil-slar-elbilsrekord-6929760

 

Priserna för de fyra nyheterna landar mellan 500 000 och 1000 000 kronor. Läs mer här.

 

Visste du att?

Elbilar är inget nytt. De fanns redan i slutet av 1800-talet. Ganska olika dagens fordon förstås, mer som hästdroskor. Och med en blygsam effekt på 1–4 hästkrafter. De blev en ganska kort historia. Men ändå. (Källa: Mymoney.se)

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 9.00 - 17.00
Lunchstängt: 12.00-13.00