Enkla Elbolagets logga
Tonårsfamiljen tipsar: så minskar du på duschandet

Att installera snålspolande duschmunstycke är en praktisk åtgärd som ger direkt effekt. Att prata om varför vi inte ska slösa med vatten är en långsiktig strategi. Båda är nödvändiga för att lyckas tygla tonåringars duschande. Det menar Håkan Wike som bor på Frösön i Jämtland och är pappa till två döttrar på 17 och 14 år.

Dusch och bad är ett par av de aktiviteter som drar mest energi i hushållet och har blivit en het fråga i många familjer. Det gäller inte minst de som har tonåringar, som brukar vara förtjusta i långa duschar. Hos familjen Wike är frågan inte ny, utan har diskuterats sedan barnen var små.

– Vi försöker tänka på vad vi förbrukar och ta bort onödigt slöseri utan att bli extrema. Rent konkret är ju fem minuter fullt tillräckligt för att bli ren. Att duscha längre är skönt – men onödigt, säger Håkan Wike.

 

En taktik att nå fram

Att familjen Wike redan diskuterat frågan gör såklart att han har ett försprång framför föräldrar som inte haft detta på agendan tidigare. Han tror dock att taktiken bör vara densamma.

­– Jag tror det är svårt att påverka en tonåring genom att bara hänvisa till elpriset. Det är förmodligen mer framgångsrikt att prata om att spara på naturens resurser än familjens plånbok. Snarare argumentera om ”allas vårt ansvar” i stället för att hota med indragen månadspeng. Man kanske inte tror det, men många av dagens ungdomar har en förståelse för samhällsansvar, men måste påminnas och få praktiska exempel, menar han.

Dottern Hanna håller med. Hon går andra året på gymnasiets teknikprogram och under en lektion i hållbart samhällsbyggande insåg hon plötsligt hur hennes klasskamrater agerar. För dem var det normalt att duscha i 15 minuter. För att räknas som en ”lång dusch” skulle tiden vara mycket längre.

– Jag tycker att tio minuter är en lång dusch, många klasskompisar tycker det är en kort dusch. De förstod inte heller när jag pratade om att stänga av vattnet medan man tvålar in sig. Det verkade inte vara det normala för alla, många satt och tittade ner i bänkarna och typ skämdes. Men hemma har vi alltid gjort så, berättar hon.

 

Tonåringens tips: börja i tid

Hennes bästa råd är att tidigt lära barnen att hushålla. I dessa tider kan det därför vara klokt att prata med barn i yngre ålder i stället för att bara fokusera på de långduschande tonåringarna.

Familjen Wike är inte stenhårda, det finns en flexibilitet som är nödvändig för att alla ska vara motiverade. Det händer att Hanna och syrran står under kranen längre än fem minuter och det är okej, de har ingen timer. Men drar det i väg alltför länge, alltför ofta knackar pappa eller mamma på dörren.

– Snart har du tömt hela Storsjön, det är pappas standarduttryck, skrattar Hanna.

Hon är alltså van och tar det med ro, men hur gör de om någon kompis hälsar på och blir kvar länge i badrummet. Är det okej att säga till även då? Håkan erkänner att det kan vara känsligt.

– Då brukar vi vara försiktiga. De kan ju ha helt andra regler hemma och våra döttrar upplever det som pinsamt om vi är för petiga mot kompisar. Men om det skulle bli en halvtimmes dusch så skulle jag nog säga till. Vår filosofi är ju ett gemensamt ansvar för naturens resurser, menar Håkan.

 

Spara i duschen – tonårspappans bästa tips:

  • Installera snålspolande duschmunstycke. Det sparar vatten men ger samma upplevelse, kanske till och med bättre då strålen blir naturligt mjukare.
  • Försök få tonåringen att stänga av vattnet medan kroppen tvålas in och håret schamponeras. Jämför med att tomgångsköra en bil. De flesta förstår att man stänger av bilen när den står still. Det borde vara samma princip i duschen.
  • Att vrida på vattnet för fullt är oftast inte nödvändigt. Något lägre vattentryck kan göra stor skillnad på förbrukningen – särskilt om du har svårt att duscha kort.
  • Förklara varför det är viktigt att inte slösa på vatten. Använd inte bara elpriser som argument – du kan även koppla det till ett gemensamt ansvar att hushålla med vatten och energi.
  • Är din tonåring tävlingsinriktad? Gör det till en sport att minska duschandet. Om Gunde Svahn kan duscha på en minut och tjugotre sekunder* (inklusive avklädning, torkning och påklädning) borde väl en tonåring med lätthet klara sig med fem minuter rinnande vatten?
  • Var självklart en god förebild.

 

*ett rekord som slogs av skidåkaren Robin Bryntesson i oktober 2022: 1 minut 14 sekunder

 

Hållbara levnadsvanor och miljömedvetenhet är grundläggande för en hållbar framtid. Genom att ta en aktiv roll i att minska onödigt vattenanvändande i duschen visar de på hur små förändringar i vår vardag kan göra stor skillnad för miljön. Vi på Enkla Elbolaget förstår vikten av att göra medvetna val för en hållbar framtid, inte bara när det gäller elanvändning utan också när det handlar om att minska vår totala miljöpåverkan. Genom att välja en miljövänlig elleverantör som Enkla Elbolaget kan du inte bara dra nytta av klimatklok el utan också bidra till en hållbarare framtid för kommande generationer. Tillsammans kan vi göra skillnad och ta ansvar för att vårda och skydda vår planet.

Liknande artiklar

Effektivt brandskydd och hantering av batterier – Experttips för ditt hem

Vilken brandskyddsutrustning borde alla ha hemma? Hur hanterar du ett antänt batteri och vad ska du göra om elden inte går att stoppa? Brandskyddsföreningens elexpert har svaren.   Nödvändig brandskyddsutrustning för hemmet Joakim Jonsson är elexpert på Brandskyddsföreningen. Han berättar att du kan minska risken för elbränder genom att se till att elanläggningen och alla […]

Träbaserade vindkraftverk – Både grönare och starkare

Från en visionär idé på Chalmers 2016 till ett torn för ett kommersiellt vindkraftverk i drift 2023. Träteknologiföretaget Modvion har reformerat tekniken för förnybar elproduktion med sina innovativa konstruktioner i laminerad träfanér.   Allt började på Chalmers, dit uppfinnaren och båtbyggaren David Olivegren vände sig för att undersöka om hans vision om vindkraftverk i laminerad […]
Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: Stängt