De lagrar el på gården

Hemma på paret Nordins gård, i den jämtländska byn Salsån, står solcellerna uppradade. De producerar all sin el och har dessutom skapat en världsunik uppfinning som lagrar överskottet i ett torn på gården.

Kenneth och Katarina Nordin är ett nyfiket och fantasifullt par. De träffades för snart 30 år sedan när de båda var anställda på det tjeckiska bolaget Alumistr, som tillverkar effektiva fönstersystem. Sedan dess har de varit ett par och kompanjoner. Kenneth har nu gått i pension och Katarina driver vidare företaget med 40 anställda och kunder i flera europeiska länder.

De älskar att utvecklas och bollar ständigt idéer med varandra. Det var så de kom på idén att använda sig av solceller som elförsörjning redan 2008 när de skulle bygga sitt gemensamma hus i Tjeckien. Tack vare sitt stora nätverk inom energibranschen fick de hjälp att förverkliga sina idéer.

 

Världsunik lagringslösning
I dag bor paret i Sverige, i ett hus vid sjön Näkten strax utanför byn Hackås. Att utveckla en egen energilösning även här var ett naturligt steg. I dag har de ett stort antal solceller som producerar mer än vad de förbrukar, närmare bestämt 70 000­–90 0000 kilowattimmar per år, och deras hushåll använder endast 25 000 kilowatt per år. För att inte förlora överskottet har de skapat en unik lösning för lagring som de är ensamma om i världen.

– Solcellerna producerar likström, och med en omvandlare görs den om till växelström som förser oss med all el vi behöver och håller huset varmt. Resten av likströmmen transporteras genom kablar till vårt lager, säger Kenneth.

 

56 ton makadam
På gården, strax bredvid solcellerna, står ett stort torn och en container. Värmen lagras i det stora isolerade tornet som innehåller 56 ton makadam som värmts upp till 600 grader av elen. Det går till så att elen värmer upp en så kallad kanaltråd som blir så varm att den glöder och släpper ut värmen till makadammen på lagret. Makadammen håller i sin tur värmen och det går att plocka ut värmeenergin därifrån närhelst den behövs. Containern inrymmer ett litet kontor med datorer som talar om vilka eltillgångar de har och hur varmt lagret är.

Det är inte svårt att förstå att det är en komplex process som ligger till grund för att få allt att fungera. Till sin hjälp hade de matematikern Mats Matsson, som bor i Oviken. Han räknade ut hur allt skulle byggas på gården, men paret Nordin nöjer sig inte där. Planen är att fabriken i Tjeckien ska få en egen anläggning med el och värme från solceller. Tack vara sina erfarenheter kommer den konstruktionen att vara både enklare och mer effektiv.

– Förhoppningen är att fler kommer kunna ta del av det systemet i framtiden, säger Kenneth.

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00