2020-12-22 Innovationer
Bättre begagnat för Batteryloop

De skapar energilager av begagnade fordonsbatterier och ger dem ett andra liv innan de återvinns. Batteryloop heter precis vad de sysslar med: att tillhandahålla en cirkulär lösning som kan stötta elektrifieringen i samhället – utan att förvärra elbristen.

Batteryloop startade 2017 och är ett dotterbolag till återvinningskoncernen Stena Recycling. Affärsidén är att ta tillvara begagnade fordonsbatterier från den elektrifierade fordonsflottan och skapa energilager – som fungerar ungefär som en stor powerbank.

I Dagens Industri beskriver vd Rasmus Bergström vilka möjligheter som finns.

”Batterier i elfordon som nått end of life har fortfarande mycket kapacitet kvar. Det finns också ett uppdämt behov på marknaden av en lösning som kan möta topparna i energibehovet. Batteryloop skapar därför energilager av begagnade fordonsbatterier och ger dessa ett andra liv innan vi till slut återvinner dem.”

Batteryloop har bland annat ett samarbete med Volvo Bussar. Av elbussarnas begagnade batterier byggs energilager som kan laddas upp med hjälp av solenergi. I ett annat samarbete med Stena Rederi, Stena Line samt Göteborgs hamn och Kiels hamn vill man se om tekniken kan lösa en av sjöfartens stora utmaningar – att ställa om till en ökad elektrifiering. Genom att bygga energilager vid kajkanten är tanken att dessa ska förse fartyg i hamn med ström samt erbjuda laddning till eldrivna fartyg och fordon som lastar och lossar i hamnområdet.

”För att snabbladda exempelvis en stor färja behöver man väldigt mycket energi på kort tid. Det är inte säkert att elnäten klarar av att leverera det. Där kommer lokala energilager i hamnar in i bilden som en fin lösning”, säger Rasmus Bergström i energinyheter.se

Det är med andra ord tydligt att Batteryloops teknik sparar på naturresurserna eftersom livslängden förlängs på elektriska fordonsbatterier. Vilket innebär en hållbar lösning från såväl ekonomiskt som miljömässigt perspektiv.

Läs mer här:
batteryloop.com
energinyheter.se
di.se/batteryloop

Bild: batteryloop.com

Välkommen till
Enkla Elbolaget
Stängt
Ring oss
Idag: 09.00 - 15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00